Boeing beleži gubitak od 355 miliona evra u prvom kvartalu 2024., fokus na bezbednosti i poboljšanju proizvodnje

Boeing beleži gubitak od 355 miliona evra u prvom kvartalu 2024., fokus na bezbednosti i poboljšanju proizvodnje

Američki proizvođač aviona Boeing suočava se s izazovima dok beleži gubitak od 355 miliona evra u prvom kvartalu 2024. godine, saopštila je kompanija. Ovi rezultati dolaze usred napora da se reše problemi s bezbednošću nakon dve fatalne nesreće modela 737 Max 2018. i 2019. godine, u kojima je poginulo 346 ljudi.

Iako su rezultati ispod očekivanja, deluju nešto povoljnije u poređenju s projekcijama agencije LSEG. Prihod kompanije iznosio je 16,57 milijardi dolara, dok su izgubili 388 miliona dolara, odnosno 1,13 dolara po akciji kada se izuzmu jednokratne stavke.

Izvršni direktor Boeinga, Dejv Kalhun, istakao je da je kompanija suočena s teškim vremenima te da je morala smanjiti proizvodnju i isporuke nakon niza incidenata koji su otkrili ozbiljne probleme s Boingovim avionima. Kalhun je naglasio da je fokus kompanije sada na bezbednosti i unapređenju proizvodnog lanca.

Boeing se suočava s dugotrajnim izazovima u vezi s bezbednošću svojih aviona već pet godina, a nedavna eksplozija na boku aviona modela 737 Max samo je dodatno pojačala pritisak. Kumulativni gubici kompanije nadmašili su 31 milijardu dolara, stavljajući Boing pred izazov revitalizacije svoje reputacije i poslovanja.