Japan nema drugog izbora nego da kupuje ruski gas

Japan nema drugog izbora nego da kupuje ruski gas

Japan će morati da nastavi da uvozi ruski tečni prirodni gas zbog rastućih cena energije i ograničenih izgleda za ponovno pokretanje nuklearnih elektrana, rekao je šef jednog od najvećih azijskih konglomerata za transport.

Predsednik i izvršni direktor kompanije Mitsui OSK Lines Takeši Hašimoto rekao je da zemlji nedostaju održive alternative ruskom LNG-u, koji kupuje relativno jeftino po dugoročnim ugovorima, kako bi obezbedila svoju snagu osnovnog opterećenja.

„Ne možemo da koristimo mnogo nuklearnih elektrana, stoga je ravnoteža ponude i potražnje u energetskoj industriji prilično tesna“, rekao je on za Fajnenšel tajms. „U današnje vreme, spot tržište i LNG-a i uglja je prilično skupo. To je jedan od razloga zašto Japan toliko nerado zaustavi uvoz LNG iz Rusije.

Moskva je u četvrtak preuzela kontrolu nad gasnim projektom Sahalin-2, koji je 22,5 odsto u vlasništvu japanskih kompanija, dovodeći u pitanje kontinuitet snabdevanja baš u trenutku kada je japanski elektroenergetski sistem pod pritiskom užarenog toplotnog talasa.

Hašimoto je rekao da MOL planira da nastavi da opslužuje japanske kupce gasa kao što su Tokio Gas i Jera uvozom iz Rusije. „Pošto japanski kupci zahtevaju Sahalin-2 LNG, definitivno ćemo se potruditi da nastavimo naše normalne usluge bez obzira na rusku nacionalnu politiku“, rekao je on.

MOL-ova flota se sastoji od oko 700 brodova koji obuhvataju suve bulkere, tankere za naftu, nosače automobila i kontejnerske brodove. On igra ključnu ulogu u ruskim izvoznim ambicijama LNG-a tako što transportuje gorivo iz severnog Sibira do potrošača na specijalnim brodovima za razbijanje leda.

Hašimoto je bio „prilično uveren“ da će Rusija završiti prvu od tri faze projekta Arctic LNG 2 vrednog 23 milijarde dolara do sledeće godine, ali je rekao da je „skoro sve stalo“ na projektima proširenja. Svaka faza je dizajnirana da proizvede 6,6 miliona tona LNG-a, a sama prva faza daje potencijalno povećanje od 20 odsto ruskom izvozu LNG-a.

MOL je 2020. naručio tri ledolomca za Arctic LNG 2, za koje je Hašimoto rekao da su blizu završetka. Nakon toga je naručila četiri LNG tankera i kontejner za kondenzat za projekat.

Japanska vlada je ove nedelje poručila stanovnicima i preduzećima u oblasti Tokija da štede energiju kako bi sprečili nestanke struje.

U Japanu će ovog meseca biti održani izbori za gornji dom parlamenta, a slabljenje moći izazvano ruskim ratom protiv Ukrajine će verovatno ponovo pokrenuti žestoku debatu o potrebi da ta zemlja ponovo pokrene svoje nuklearne elektrane.

Pre nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. godine, Japan je proizvodio oko 30 odsto električne energije iz nuklearne elektrane, ali je to palo znatno ispod 10 odsto poslednjih godina. Japan se sada više oslanja na fosilna goriva za svoje energetske potrebe. Ruski LNG čini oko desetinu njegovog uvoza gasa.

Hašimoto je rekao da će ta zemlja uvoziti LNG, ugalj i naftu duže od mnogih drugih zemalja jer je snažno protivljenje javnosti otežalo Japanu da otvori mnoge nuklearne generatore.