Kirbi odgovara na Bezosovu optužbu

Kirbi odgovara na Bezosovu optužbu

Koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije Džon Kirbi osporio je nedavnu tvrdnju generalnog direktora Amazona Džefa Bezosa da je Bajdenova administracija kriva ili za „pogrešno usmerenje“ ili za neznanje kada je u pitanju porast inflacije.

Tokom intervjua za „Foks Njuz Sandej“, Kirbi je odbacio ovu ideju i insistirao na tome da je predsednik Bajden uvek bio otvoren prema američkim narodima.

„Svako ko poznaje predsednika Bajdena zna da je on otvoren. I on vam govori tačno šta misli i u terminima koje svi mogu da razumeju“, rekao je Kirbi. „Tako da mislim da očigledno pravimo veliki izuzetak od ideje da je ovo na neki način pogrešno usmerenje.“

Nakon što je Bajden u subotu tvitovao da oni koji određuju cene na benzinskim pumpama moraju da ih snize u „vreme rata i globalne opasnosti“ kako bi bili više u skladu sa sopstvenim troškovima, Bezos je retvitovao kritikujući Belu kuću.

„Jao. Inflacija je previše važan problem da bi Bela kuća nastavila da daje ovakve izjave“, rekao je vlasnik Vašington posta. „To je ili direktno pogrešno usmerenje ili duboko nerazumevanje osnovne tržišne dinamike.

Kirbi je u nedelju insistirao da nije „ni jedno ni drugo“. On je rekao da je Bajden poručio američkom narodu da podrška demokratiji u vidu pomoći Ukrajini „neće biti besplatna“ i da predsednik ne samo da upire prstom već pokušava da uradi ono što može.

„Jasno je da se američki narod suočava sa bolom na pumpi. Sada smo, šta, na pet dolara po galonu? A predsednik radi veoma, veoma naporno na mnogim frontovima… da pokuša da smanji cenu“, rekao je Kirbi.

Ti napori, rekao je on, uključuju pokušaj saradnje sa G7 na postavljanju gornje granice cene ruske nafte, oslobađanje milion barela nafte iz američkih strateških rezervi i pozivanje Kongresa da usvoji tromesečni odmor od poreza na gas.

„Ako svi budu sarađivali na ovome, možemo smanjiti cenu barem za oko dolar po galonu“, rekao je Kirbi.