Mask: Prodaja vozila bi 2023. mogla dostići 2 miliona

Mask: Prodaja vozila bi 2023. mogla dostići 2 miliona

Agresivno smanjenje cena kompanije Tesla Inc stvorilo je talas potražnje za njenim električnim vozilima, izjavio je u sredu izvršni direktor Elon Mask, obraćajući se na zabrinutost da bi slaba ekonomija ugušila interesovanje kupaca, preneo je Rojters.

Kompanija je ranije u sredu pobedila ciljeve Volstrita u pogledu prihoda i profita u četvrtom kvartalu uprkos oštrom padu profitnih marži vozila, i pokušala je da uveri investitore da može da smanji troškove i nastavi da generiše gotovinu kako se konkurencija pojačava u narednoj godini.

Duboko smanjenje cena ovog meseca pozicioniralo je Teslu kao pokretača rata cenama, ali je njena prognoza o porastu količine automobila od 37% za ovu godinu, na 1,8 miliona vozila, bila niža u odnosu na tempo iz 2022.

Izgledi za prodaju Tesle, budući da se suočava sa slabom globalnom ekonomijom, su ključni fokus za investitore. Kompanija ima dugoročni cilj povećanja prodaje od 50% na godišnjem nivou.

Mask se osvrnuo na to pitanje na početku razgovora sa investitorima i analitičarima. „Ove promene cena zaista čine razliku za prosečnog potrošača“, rekao je on, dodajući da je potražnja bila otprilike dvostruka proizvodnja u januaru i da bi prodaja u 2023. godini mogla da dosegne 2 miliona vozila, bez spoljnih poremećaja.

Akcije su porasle za 4,3% u produženom trgovanju.

Rukovodioci predviđaju da će cene ostati relativno niske, u proseku 47.000 dolara, i da će profitne marže u automobilskoj industriji, koje su pale na dvogodišnji minimum od 25,9% u izveštajnom kvartalu, biti iznad 20%. Mask je takođe rekao da je recesija verovatna.

Priznajući zabrinutost zbog neizvesne ekonomije, Tesla je rekao da „ubrzava našu mapu puta za smanjenje troškova i ide ka višim stopama proizvodnje“ u bliskoj budućnosti.

Kompanija koja je transformisala globalno tržište električnih vozila nadmašila je industriju i povećala prodaju i profit do rekordne vrednosti u poslednjih nekoliko godina, prebrodivši pandemiju i probleme globalnog lanca snabdevanja bolje od rivala.

„Teslini izgledi za potražnjom su mnogo više bikovski nego praktično bilo koji drugi proizvođač automobila“, rekao je Garrett Nelson, analitičar u CFRA Research, nazivajući kvartal „solidnim“.

„Marža je malo pala. Mislim da je ono što vidimo uticaj inflacije i veće cene sirovina“, dodao je on.

Analitičari su rekli da Teslina profitabilnost daje prostora za smanjenje cena i pritisak na rivale. Neto profit kompanije od 9.000 dolara po vozilu u proteklom kvartalu bio je više od sedam puta veći od uporedivog iznosa za Toiota Motor Corp (7203.T) u trećem kvartalu. Ali je pao sa skoro 9.700 dolara u trećem kvartalu.

Akcije kompanije zabeležile su najveći pad prošle godine, pogođene zabrinutošću oko potražnje i Maskovom akvizicijom Tvitera, što je podstaklo zabrinutost investitora da će on biti ometen od upravljanja Teslom. Mask je odbacio sugestiju da je njegov politički komentar na Tviteru postao podela ili problem za Teslu.

Generalno se očekuje da će marže biti pod daljim pritiskom njegovog agresivnog smanjenja cena. Tesla, koja je napravila niz poskupljenja od početka 2021. godine, preokrenula je kurs i ponudila popuste u decembru u Sjedinjenim Državama, nakon čega je usledilo sniženje cena od čak 20 odsto ovog meseca.

Završio je četvrti kvartal sa 13-dnevnom vrednošću vozila na zalihama, više od četiri puta većom od početka 2022. i rekordnom vrednošću od 12,8 milijardi dolara.

Kompanija je saopštila da je prihod iznosio 24,32 milijarde dolara za tri meseca završena 31. decembra, u poređenju sa prosečnom procenom analitičara od 24,16 milijardi dolara, prema podacima IBES-a iz Refinitiva.

Tesla je ponudio popuste na svojim najvećim tržištima tokom kvartala nakon što su jake porudžbine omogućile kompaniji da održi, pa čak i podigne cene poslednjih godina. Mask je u decembru rekao da su „radikalne promene kamatnih stopa“ uticale na pristupačnost svih automobila.

Proizvođač električnih vozila je kupcima predao rekordnih 405.278 vozila u četvrtom kvartalu, iako je kompanija propustila svoj cilj rasta od 50% godišnje.

Neto profit za kvartal iznosio je 3,69 milijardi dolara, ili 1,07 dolara po akciji, u poređenju sa 2,32 milijarde dolara, ili 68 centi po akciji, godinu dana ranije. Prilagođena zarada po akciji od 1,19 dolara nadmašila je prosek analitičara Volstrita od 1,13 dolara.

Teslin celogodišnji profit je ojačan za 1,78 milijardi dolara regulatornih kredita, što je 21% više nego godinu dana ranije.

Kompanija se oslanja na starije proizvode, ali Tesla je rekla da će njen Cibertruck, njegov sledeći novi električni kamionet, početi proizvodnju u fabrici u Teksasu kasnije ove godine. Rečeno je da će detaljno razjasniti planove za „platformu vozila sledeće generacije“ na dan investitora u martu.

„Teslini planovi za brzo povećanje proizvodnje stimulisaće rast profita samo ako postoji potražnja da ga zadovolji. Čak i malo hlađenje tražnje imaće značajne implikacije na krajnji rezultat“, rekla je Sofi Lund-Jejts, analitičarka u Hargrivs Lansdaunu.