Novi EPA-in standard za autonomne emisije ubrzaće prelazak na čistije automobile

Novi EPA-in standard za autonomne emisije ubrzaće prelazak na čistije automobile

Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) je objavila nova stroga ograničenja emisija za automobile proizvedene od 2027. do 2032. godine, postavljajući jasan kurs ka elektrifikaciji vozila. Ova konačna pravila predstavljaju značajan korak ka smanjenju emisije ugljen-dioksida i drugih zagađivača iz automobila.

Revizija standarda emisija, koja je započela pod administracijom predsednika Bidena, usmerena je na smanjenje emisija ugljenika za gotovo 50% do 2032. godine. Ova ambiciozna mera podrazumeva širok prelazak na električna vozila (EV), što će zahtevati značajne promene u industriji automobila.

Iako je prvobitni predlog naišao na otpor proizvođača automobila i sindikata, konačno pravilo sadrži određene olakšice u ranijim godinama, pružajući više vremena industriji da se prilagodi novim zahtevima. Međutim, predviđa se da će do 2032. godine električna vozila na baterije činiti do 56% novih automobila, što je dramatičan porast u odnosu na sadašnjih 7,6%.

Osim što će smanjiti emisije, nova pravila postavljaju i zahteve za trajnost EV baterija, pružajući vlasnicima stalne informacije o zdravlju njihovih baterija. Ovo će pomoći da se standardizuje varijabilnost u degradaciji baterija između različitih modela vozila i omogući bolje planiranje održavanja.

Analitičari ističu da će nova pravila podstaći i razvoj infrastrukture za električna vozila, uključujući instalaciju punjača širom zemlje. Očekuje se da će dugoročno vožnja EV-a, koja košta manje od tradicionalnih automobila na gas, vlasnicima doneti značajne uštede tokom životnog veka vozila.

Ova politika ne samo da će doprineti smanjenju zagađenja vazduha i gasova staklene bašte, već će imati i pozitivan uticaj na zdravstvene troškove, čime će osigurati šire koristi za društvo u celini.

Nova pravila postavljaju jasne ciljeve za industriju automobila i podstiču inovacije u oblasti čistih tehnologija. Iako izazovna, ova mera predstavlja ključni korak ka ostvarenju klimatskih ciljeva Sjedinjenih Američkih Država i šire, otvarajući put ka održivoj budućnosti.