Honda gradi veliku fabriku električnih vozila u Kanadi

Honda gradi veliku fabriku električnih vozila u Kanadi

Japanski automobilski gigant Honda otvoriće fabriku električnih vozila u istočnoj Kanadi, rekao je za AFP u ponedeljak izvor iz kanadske vlade upoznat sa projektom vrednim više milijardi dolara.

Savezna vlada, kao i provincija Ontario, gde će se graditi fabrika, obezbeđuju neke finansijske podsticaje za taj posao, prema izvoru, koji je želeo da ostane anoniman.

Zvanično saopštenje bi trebalo da bude objavljeno u četvrtak, iako je premijer Ontarija Dag Ford nagovestio dogovor u ponedeljak.

„Ove nedelje smo sklopili novi ugovor. To će biti najveći posao u kanadskoj istoriji. Biće duplo veći od Folksvagena“, rekao je on, misleći na fabriku baterija najavljenu prošle godine, za koju je nemački proizvođač automobila obećao 7 milijardi kanadskih dolara (5 milijardi američkih dolara) ulaganja.

Kanada se poslednjih godina pozicionira kao atraktivna destinacija za ulaganje u električna vozila, reklamiranje poreskih olakšica, pristup obnovljivoj energiji i nalazišta retkih minerala.

Fabrika Honda, koja će biti izgrađena sat vremena izvan Toronta, u Alistonu, takođe će proizvoditi akumulatore za električna vozila, pridruživši se postojećim fabrikama Volksvagen i Stellantis.

U januaru, kada su se vesti o sporazumu prvi put pojavile u japanskoj štampi, novine Nikkei procenile su da će on vredeti 14 milijardi kanadskih dolara – brojke koje su nedavno potvrdili kanadski zvaničnici.

U federalnom budžetu objavljenom prošle nedelje, vlada premijera Džastina Trudoa uvela je novi poreski kredit za poslovanje, dajući kompanijama popust od 10 odsto na troškove izgradnje novih zgrada koje se koriste u ključnim segmentima lanca snabdevanja električnim vozilima.

Strategija Kanade prati strategiju susednih Sjedinjenih Država, čiji je Zakon o smanjenju inflacije obezbedio mnoštvo podsticaja za zelenu industriju.

Honda se nada da će prodavati samo vozila sa nultom emisijom do 2040. godine, sa ciljem da do 2050. godine bude neutralna u svom poslovanju.