Kineska kompanija „Ziđin“ planira ulaganje od preko 4 milijarde dolara u Borske rudnike

Kineska kompanija „Ziđin“ planira ulaganje od preko 4 milijarde dolara u Borske rudnike

Kineska kompanija „Ziđin“ najavila je ulaganje od preko 4 milijarde dolara u razvoj Borskih rudnika, što je znatno više od prvobitno planiranih 3,8 milijardi dolara. Ova odluka proizlazi iz potrebe za većim investicijama u nove tehnologije kako bi se udvostručila proizvodnja do kraja decenije.

Ambiciozni planovi vlasnika kineske kompanije za rudnike u Boru i Majdanpeku podrazumevaju udvostručenje proizvodnje do kraja decenije, što zahteva značajna ulaganja. Kako bi ostvarili ove ciljeve, ključno je jačanje infrastrukture, posebno energetske, ubrzanje procesa dobijanja dozvola za nabavku savremenih zelenih tehnologija, kao i jačanje saradnje sa lokalnom zajednicom.

Predsednik borda direktora „Ziđina“, Čen Đinhe, ističe da su za ostvarenje ovih ciljeva neophodna značajna ulaganja i napredne tehnologije. On naglašava spremnost kompanije da investira u smanjenje emisije ugljen-dioksida u svim rudnicima, uz podršku vlade u ubrzanju procesa dobijanja dozvola za korišćenje savremenih rudarskih ekoloških tehnologija.

Kako bi unapredili svoju mehanizaciju, „Ziđin“ planira implementaciju mehanizacije na struju u svim svojim rudnicima, inspirisani uspehom takvog pristupa na svojim kineskim kopovima gde već 70% mehanizacije koristi električnu energiju.

Uzimajući u obzir potrebu za energijom iz obnovljivih izvora, kompanija je već pokrenula projekat izgradnje solarne elektrane snage 300 megavata, što će doprineti održivom razvoju rudnika i smanjenju njihovog ekološkog uticaja.