Ministarka finansija SAD Dženet Jelen upozorava na štetu kineskih kompanija po američke radnike

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen upozorava na štetu kineskih kompanija po američke radnike

Kineske kompanije proizvode previše baterija, solarnih panela i električnih automobila, nanose štetu američkim radnicima, rekla je ministarka finansija SAD Dženet Jelen. Ona namerava da pokrene ovo pitanje na svom putovanju u Peking sledećeg meseca.

Jelen je govorila u sredu u fabrici za proizvodnju solarnih ćelija u Džordžiji, koja je zatvorena 2017. zbog nemogućnosti da se takmiči sa jeftinijim uvozom. Neke od njegovih proizvodnih linija nedavno su ponovo otvorene zbog subvencija predviđenih Zakonom o smanjenju inflacije iz 2022.

„U prošlosti, u industrijama poput čelika i aluminijuma, podrška kineske vlade dovela je do značajnog prekomernog ulaganja i viška kapaciteta koje su kineske firme želele da izvoze u inostranstvo po niskim cenama“, rekla je Jelen. „Ovo je održalo proizvodnju i zaposlenost u Kini, ali je primoralo industriju u ostatku sveta da se smanji.“

Ista stvar se sada dešava sa „zelenom“ tehnologijom, tvrdi Jelen, koja „iskrivljuje globalne cene“ i „povređuje američke firme i radnike, kao i firme i radnike širom sveta“.

„Ovo su zabrinutosti koje sve češće čujem od vladinih kolega u industrijalizovanim zemljama i tržištima u razvoju, kao i od poslovne zajednice širom sveta“, dodala je ona.

Jelen je rekla da će „pritisnuti moje kineske kolege da preduzmu neophodne korake za rešavanje ovog pitanja“, tokom svoje posete, planirane za april.

Kina je postala dominantan proizvođač litijum-jonskih baterija i činila je 60% globalne prodaje električnih automobila prošle godine, prema Međunarodnoj agenciji za energiju sa sedištem u Parizu.

Ranije ove nedelje, Peking je podneo žalbu Svetske trgovinske organizacije (STO) zbog, kako je rekao, „diskriminatornih“ zahteva Vašingtona za subvencije za električna vozila. Odgovarajući na žalbu, američka trgovinska predstavnica Ketrin Taj rekla je da su subvencije „doprinos budućnosti čiste energije“, dok Kina „nastavlja da koristi nepoštene, netržišne politike i prakse da podriva fer konkurenciju“.