Patrijarh Kiril i papa Franja razgovaraju o Ukrajini

Patrijarh Kiril i papa Franja razgovaraju o Ukrajini

Ruski pravoslavni i katolički lideri izrazili su nadu „u brzo postizanje pravednog mira“.

Patrijarh moskovski Kiril i papa Franja istakli su „izuzetan značaj“ tekućih pregovora između Rusije i Ukrajine tokom razgovora u sredu.

Prema saopštenju Odeljenja za spoljne crkvene odnose Ruske pravoslavne crkve, razgovori patrijarha i pape uključivali su „detaljnu diskusiju o situaciji na ukrajinskom tlu“ sa posebnim fokusom na „humanitarne aspekte trenutne krize“ i o nastojanjima Ruske pravoslavne i Rimokatoličke crkve „da prevaziđu njene posledice“.

Strane su istakle izuzetan značaj pregovaračkog procesa koji je u toku, izražavajući nadu u brzo postizanje pravednog mira“, navodi se u saopštenju.

Vatikan je objavio svoje čitanje video poziva, rekavši da su se oba verska lidera složila da „Crkva ne sme da koristi jezik politike, već Isusov jezik“.

Papa Franja je dodao da su i on i njegov kolega bili „pastiri istog Svetog naroda koji veruju u Boga, u Sveto Trojstvo, u Svetu Bogorodicu“, obojica su morali da se „ujedine u nastojanju da pomognu mir, da pomozi onima koji pate, da traže puteve mira i da zaustave vatru.”

Rekavši da „rat nikada nije put“, papa je primetio da su „ljudi oni koji plaćaju cenu rata; bombardovani su i ginu ruski vojnici i obični ljudi.

U sredu, tokom opšte audijencije, papa je pročitao posebnu molitvu „za prekid rata u Ukrajini“, pozivajući hrišćane da „mole od Boga oproštaj i daju mir“.

Ranije ovog meseca, pontifik je naglasio da ono što se dešava u Ukrajini treba nazvati „ratom“, koji izaziva „smrt, uništenje i bedu“, a ne „vojnom operacijom“. Papa Franja, kao i mnogi zapadni lideri, takođe su pozvali ruskog predsednika Vladimira Putina „da zaustavi ovaj masakr“.

Patrijarh Kiril je u sredu razgovarao i o situaciji u Ukrajini sa kenterberijskim arhiepiskopom, najvišim episkopom u Engleskoj crkvi Džastinom Velbijem.

Patrijarh Kiril je tokom ovog razgovora istakao da „svako treba da ima pravo da slobodno ispoveda svoju veru i govori svoj maternji jezik, a da ne bude podvrgnut političkom progonu“.

Strane su istakle potrebu što pre postizanja trajnog mira zasnovanog na pravdi i saglasile su se da nastave saradnju“, saopštila je Moskovska patrijaršija.