Civili se plaše da su zarobljeni i poginuli u eksploziji u pozorištu u Ukrajini

Civili se plaše da su zarobljeni i poginuli u eksploziji u pozorištu u Ukrajini

Rusija kaže da su neonacistički militanti „Azov“ digli u vazduh zgradu u kojoj su držali taoce.

Odgovarajući na tvrdnje Ukrajine da je vazdušni udar uništio pozorište u Mariupolju i ubio civile koji su se tamo sklonili, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da nije bilo takvih udara na kopnene ciljeve u tom gradu i optužilo neonacistički bataljon „Azov” da je ubio taoci.

Ruska vojska je bila upoznata sa izveštajima da su militanti „Azov” držali civile u pozorištu kao živi štit i iz tog razloga nije smatrala zgradu metom za vazdušne napade, rekao je general-major Igor Konašenkov u saopštenju.

Ranije se od izbeglica koje su izašle iz Mariupolja znalo da nacisti bataljona Azov mogu da drže civile kao taoce u zgradi pozorišta, koristeći gornje spratove kao vatrene tačke“, rekao je Konašenkov.

Uzimajući u obzir potencijalnu opasnost po civile i „provokaciju koju su nacionalisti već izvršili 9. marta sa bolnicom br. 3 u Mariupolju, zgrada pozorišta u centru grada nikada nije smatrana metom za uništenje“, dodao je on.

Prema rečima Konašenkova, „dostupne pouzdane informacije“ ukazuju da su militanti Azova izvršili „novu krvavu provokaciju dižući u vazduh zgradu pozorišta koju su minirali“.

Paravojna ukrajinska jedinica koja koristi nacističke simbole iz Drugog svetskog rata učinila je Mariupolj svojom bazom i navodno je zabranila civilima da beže na sigurno dok su ruske snage i borci Donjecke Narodne Republike opkolili grad.