Olimpijski plamen zvanično uručen organizatorima u Parizu

Olimpijski plamen zvanično uručen organizatorima u Parizu

Plamen Olimpijskih igara u Parizu zvanično je uručen francuskim organizatorima u petak na potpuno mermernom stadionu gde su održane prve moderne igre u Atini 1896. godine.

Grčki vaterpolista Joanis Fountulis, poslednji u dugom nizu nosilaca baklji, iskoristio je plamen da zapali kotao na stadionu Panatenaik. Odatle je isporučen šefu Paris 2024 Toniju Estanguetu.

Usledilo je nekoliko trenutaka neizvesnosti dok su se asistenti mučili da zapale fenjer koji će preneti plamen u Francusku.

„Želi da ostane u Grčkoj“, šali se Estanguet.

Bezbedan u fenjeru, plamen će u subotu otputovati u Francusku na jedrenjaku iz 19. veka preko Sredozemnog mora, da bi 12 dana kasnije stigao do južnog lučkog grada Marseja.

Plamen je zapaljen 16. aprila u Olimpiji u južnoj Grčkoj, gde su se drevne igre održavale više od 1.000 godina od oko 776. p. do 393. godine nove ere.

Sa antičkog stadiona Olimpije, štafeta nosilaca baklje nosila ga je rutom od 5.000 kilometara (3.100 milja) kroz Grčku, koja je uključivala nekoliko ostrva i noćenje na drevnom Akropolju.

Olimpijski plamen biće smešten preko noći u ambasadi Francuske, da bi u subotu krenuo iz atinske luke Pirej na Belemu, francuskom jedrenjaku sa tri jarbola izgrađenom u godini prvih modernih igara u Atini.

Belem treba da dođe u Marsej 8. maja, uoči štafete kroz Francusku koja vodi na ceremoniju otvaranja u Parizu.

Igre traju od 26. jula do 11. avgusta.