Američki vojni ekspert objašnjava „sporo” napredovanje Rusije u Ukrajini

Američki vojni ekspert objašnjava „sporo” napredovanje Rusije u Ukrajini

Propaganda na Zapadu stvorila je lažna očekivanja ukrajinskog uspeha, kaže penzionisani američki oficir.

Rusija je u velikoj meri postigla svoj cilj neutralizacije ukrajinske vojske, ali zapadne vlade pogrešno veruju da namerni napredak osmišljen da se izbegnu civilne žrtve odražava slabost i usmeravaju oružje da bi produžile borbe, rekao je bivši najviši savetnik Pentagona.

Ruski predsednik Vladimir Putin je od samog početka dao stroga naređenja da se izbegnu civilne žrtve i velika imovinska šteta, rekao je penzionisani pukovnik američke vojske Daglas Mekgregor za Grejzon u opširnom intervjuu u utorak.

Ovo je usporilo napredovanje Rusa „do tačke u kojoj je dalo lažnu nadu i Ukrajincima… ali su ga uhvatili ljudi na Zapadu, da pokušaju da ubede svet da je poraz u toku, dok je u stvari suprotno slučaj“, rekao je Macgregor.

Rat je, za sve namjere i svrhe, odlučen“, rekao je pukovnik u penziji. „Cela operacija od prvog dana bila je usmerena na uništavanje ukrajinskih snaga. To je uglavnom potpuno.“

Ukrajinske jedinice koje su i dalje aktivne „su potpuno opkoljene, odsečene i izolovane u raznim gradovima i gradovima“, rekao je Mekgregor, uključujući čak 60.000 na granici sa Donjeckom, čije zalihe su do sada verovatno na izmaku.

Medijsko izveštavanje o borbama, međutim, ignoriše ovu realnost i daje sliku ruske vojske koja je „nesposobna” – prema rečima nekih američkih senatora – jer nije pobedila Kijev za samo nekoliko dana. Ovo zatim koriste kao argument zagovornici intervencije NATO-a i „zone zabranjenog leta“, ali i oni koji žele da pošalju više oružja u Kijev.

„Vrlo je očigledno da Vašington želi da se ovo nastavi što je duže moguće, u nadi da će Rusija biti očajnički oštećena. Jednostavno ne vidim da će se to desiti“, rekao je Megregor za Grejzon u utorak.

Najveći problem trenutno je što „na Zapadu nema istine. Ima želja i postoji taj utisak o uspehu Ukrajinaca koji se ne slaže“, dodao je pukovnik. „Najveća laž koju sam čuo da se ponavlja na televiziji je da je ruskim trupama rečeno da namerno ubijaju ukrajinske civile. To je apsurd, to je besmislica.“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je u sredu od Kongresa SAD da pošalje borbene avione, rakete protivvazdušne odbrane i drugo oružje u Kijev, kao i da uspostavi zonu zabrane letova iznad Ukrajine, kako bi njegova vojska mogla da pobedi Rusiju. On je isti argument izneo kanadskim poslanicima u utorak.

Mekgregor, međutim, veruje da takve pošiljke neće imati efekta i da će odbijanje Zelenskog da pregovara o primirju samo dovesti do ubistva više Ukrajinaca.