Zelenski poziva Nemačku da „sruši zid“ u Evropi

Zelenski poziva Nemačku da „sruši zid“ u Evropi

Dan nakon govora pred američkim poslanicima, ukrajinski predsednik se obratio nemačkom Bundestagu, nastavljajući apel za pomoć protiv ruskog napada.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se nemačkim vlastima u Bundestagu u četvrtak ujutru, pozivajući kancelarku da pomogne u uništavanju novog „zida” koji je Rusija gradila u Evropi svojom ofanzivom na Ukrajinu.

Govor je usledio dan nakon njegovog govora pred Kongresom SAD u sredu uveče.

„To nije Berlinski zid – to je zid u centralnoj Evropi između slobode i ropstva i ovaj zid postaje sve veći sa svakom bombom bačenom na ukrajinsku teritoriju“, rekao je Zelenski poslanicima u video obraćanju.

„Dragi gospodine Šolc, srušite ovaj zid“, zamolio je kancelara Olafa Šolca, pozivajući se na apel tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana 1987. sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu ispred berlinske Brandenburške kapije.

Ukrajinski predsednik je rekao da su njegovi gradovi pogođeni vazdušnim udarima i da su sankcije Rusiji „premale“ da bi zaustavile ofanzivu, tražeći od Nemačke veću vojnu podršku. On je ponovio svoj zahtev za uspostavljanje zone zabranjenog leta iznad Ukrajine, koji su zapadni lideri više puta odbijali zbog straha od eskalacije sukoba sa Rusijom.

Volodimir Zelenski je takođe eksplicitno pomenuo Holokaust, evocirajući čuveni slogan.

„Svake godine političari kažu: „nikad više“. Sada vidim da su ove reči bezvredne. U Evropi se istrebljuje ceo jedan narod“, naveo je on.

U svom govoru, Zelenski je zamerio Nemačkoj što je svoju ekonomiju stavila ispred bezbednosti drugih zemalja pre ruskog napada, kritikujući mnoge veze nemačkih preduzeća sa Rusijom, indirektno sponzorišući predstojeća neprijateljstva. On je takođe optužio nemačku vladu da podržava projekat gasovoda Severni tok 2, koji je trebalo da prenese ruski prirodni gas u Evropu, pošto je Ukrajina bila među zemljama koje se protive tom projektu i insistiraju da bi on mogao da predstavlja pretnju evropskoj bezbednosti.

Moskva je napala svog suseda krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije.

Rusija je zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.