Borut Pahor nominovan za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine

Borut Pahor nominovan za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine

Nekadašnji predsednik Slovenije, Borut Pahor, najavio je planove da se kandiduje za mesto specijalnog izaslanika za dijalog između Beograda i Prištine. Njegova kancelarija i Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije planiraju da naredne nedelje proslede njegovu kandidaturu Briselu.

Pahor ističe da ima niz ideja kako osvežiti dijalog koji trenutno stagnira i veruje da Slovenija, kao i on lično, imaju status „poštenog posrednika“. On je izrazio zahvalnost za podršku koju uživa u svojoj zemlji.

Tokom nedavne međunarodne konferencije o Zapadnom Balkanu, Pahor je ponovio želju da preuzme ovu poziciju, uz podršku premijera Roberta Goloba. On je najavio rad na nacrtu za nastavak dijaloga, u koordinaciji sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i zemljama Kvinte, kao i SAD-om, Britanijom, Francuskom, Italijom i Nemačkom.

Konačnu odluku o imenovanju specijalnog izaslanika za dijalog donose lideri EU, iako visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost vrši nominaciju. Trenutni izaslanik, Miroslav Lajčak, uskoro preuzima ulogu ambasadora EU u Švajcarskoj.