Makron postavlja Ukrajinu kao glavni prioritet dok kineski Si Đinping dolazi u državnu posetu Francuskoj

Makron postavlja Ukrajinu kao glavni prioritet dok kineski Si Đinping dolazi u državnu posetu Francuskoj

Francuski predsednik Emanuel Makron će tokom dvodnevne državne posete pokušati da izvrši pritisak na kineskog predsednika Si Đinpinga da iskoristi svoj uticaj kako bi pomogao u okončanju rata u Ukrajini. Očekuje se da će tokom razgovora, osim o ukrajinskom sukobu, biti reči i o trgovinskim sporovima, kao i o globalnim izazovima poput klimatskih promena.

Makronova kancelarija ističe da su diplomatski napori za podršku Ukrajini i vršenje pritiska na Rusiju glavni prioritet Francuske. Francuska se nada da će Si Đinping moći da ubedi Rusiju da prihvati mirno rešenje sukoba. Takođe, Francuska želi da Kina održi dijalog sa Kijevom kako bi se podržao mir u regionu.

Pored toga, Makron će izraziti zabrinutost zbog podrške kineskih kompanija ruskim ratnim naporima, uprkos sankcijama EU. Kina tvrdi da je neutralna u ukrajinskom sukobu, ali Francuska želi da se uveri da Kina zaista ostaje neutralna i da podrži diplomatske napore za rešavanje krize.

Osim političkih tema, razgovori će obuhvatiti i ekonomska pitanja, uključujući trgovinske sporove poput antidampinške istrage Kine u vezi sa konjakom i drugim evropskim proizvodima. Makron će istaći značaj fer trgovine i borbe protiv nepravednih praksi.

Očekuje se da će poseta Sija Parizu obeležiti 60. godišnjicu diplomatskih odnosa između Francuske i Kine, ali će takođe biti praćena pažljivo iz Vašingtona, budući da se očekuje da predsednik Džo Bajden uskoro poseti Francusku.

Makron će takođe iskoristiti priliku da pozove Sija da podrži Letnje olimpijske igre kao „diplomatski trenutak mira“, imajući u vidu da Francuska uskoro postaje domaćin ovog događaja.

Očekuje se da će poseta završiti ličnim trenutkom kada će Makron pozvati Sija da poseti mesto koje je važno za njega, prolaz Turmalet u planinama Pirineja, kako bi mu pokazao deo svoje lične istorije. Ovo putovanje predstavlja recipročan gest nakon što je Si prošle godine pozvao Makrona u rezidenciju svog oca u Kini.