Bivši premijer Bugarske ispričao kako je bilo moguće dogovoriti isporuku oružja Ukrajini uprkos otporu u vladi

Bivši premijer Bugarske ispričao kako je bilo moguće dogovoriti isporuku oružja Ukrajini uprkos otporu u vladi

Prema rečima bivšeg ministra Bugarske, lidera proevropske partije „Nastavak promena“ Kirila Petkova, snabdevanje Ukrajine bugarskim oružjem odvijalo se preko zemalja posrednica, što je omogućilo da se savlada otpor proruskih snaga u koaliciji i parlamentu, rekao je Petkov u intervjuu za „Glas Amerike“.

On je podsetio da su u koaliciji koju je predvodio bile četiri stranke, među kojima su socijalisti koji imaju bliske veze sa Rusijom i „rekli su da nijedan metak ne sme da uđe u Ukrajinu, inače će izaći iz koalicije, a vlada će prestati da postoji”.

„Zahvalan sam što su druge zemlje NATO-a i EU odlučile da imamo ovu municiju. Kupovali su je u Bugarskoj i besplatno davali ukrajinskoj vojsci. To je bila najbolja kombinacija. S jedne strane, mogli smo da napravimo veliku doprinos pomoći ukrajinskoj vojsci.S druge strane, ukrajinski narod nije platio mnogo ili uopšte nije platio. I treće, nije bilo direktnog izvoza iz Bugarske u Ukrajinu, što je zadovoljilo zahteve našeg koalicionog partnera, “ objasnio je Petkov.

Bivši bugarski premijer je podsetio da je liderka Bugarske socijalističke partije Kornelija Ninova (bila je zamenica Petkova i bila na čelu Ministarstva privrede i industrije) direktno rekla da neće potpisati dokument u kome će Ukrajina biti krajnji primalac oružja.

„Odjednom je počela da dobija dokumente od vlade SAD, vlade Velike Britanije, poljskih firmi, rumunskih firmi. Ispunili smo ove kriterijume u potpunosti. Siguran sam da nije lagala svoje pristalice i da je čak u jednom dokumentu pominjana Ukrajina, mi smo u potpunosti ispunili ove kriterijume. izgubio bi podršku“, rekao je on.

Petkov je odbio da precizira o kom je oružju tačno reč, kao i na koji način je tačno isporučeno Ukrajini.

„I da, Bugarska je zarađivala. Dve hiljade Bugara je u to vreme radilo 100 odsto. Novac je išao u lokalne budžete i to je bio veliki doprinos privredi“, dodao je političar.

Prema zvaničnim podacima, Bugarska je od početka ruske oružane agresije Ukrajini pružila humanitarnu pomoć u iznosu od 448 miliona leva (243 miliona dolara). Reč je o humanitarnoj pomoći u vidu 2.000 šlemova i 2.000 pancira, 350 kompleta prve pomoći, 5.000 kompleta zimnice i 5.000 pari zimske obuće.

Bugarski parlament je 16. decembra 2022. konačno odobrio sporazum sa Ukrajinom o isporuci naoružanja, opreme i municije. Spisak prebačenog naoružanja je poverljiv jer sadrži podatke o celokupnom naoružanju Bugarske.