SAD su pauzirale isporuku bombe Izraelu kako bi izrazile zabrinutost zbog invazije na Rafu

SAD su pauzirale isporuku bombe Izraelu kako bi izrazile zabrinutost zbog invazije na Rafu

SAD su prošle nedelje zaustavile isporuku bombi Izraelu zbog zabrinutosti da se Izrael približava odluci o pokretanju sveobuhvatnog napada na grad Rafa na jugu Gaze protiv želja SAD, rekao je visoki zvaničnik administracije utorak.

Pošiljka je trebalo da se sastoji od 1.800 bombi od 2.000 funti (900 kilograma) i 1.700 bombi od 500 funti (225 kilograma), prema zvaničniku, koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o osetljivoj stvari, sa fokusom od zabrinutosti SAD što su veći eksplozivi i kako bi se mogli koristiti u gustom urbanom okruženju. Više od milion civila nalazi se u skloništu u Rafi nakon evakuacije drugih delova Gaze usred izraelskog rata protiv Hamasa, koji je usledio nakon smrtonosnog napada militantne grupe na Izrael 7. oktobra.

SAD su istorijski pružale ogromne količine vojne pomoći Izraelu. To se samo ubrzalo nakon napada Hamasa 7. oktobra koji je ubio oko 1.200 u Izraelu i doveo do toga da je oko 250 zarobljeno od strane militanata. Pauziranje pošiljke pomoći je najupečatljivija manifestacija rastuće dnevne svetlosti između vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i administracije predsednika Džoa Bajdena, koja je pozvala Izrael da učini mnogo više da zaštiti živote nedužnih civila u Gazi.

Bajdenova administracija je u aprilu počela da razmatra buduće transfere vojne pomoći pošto se činilo da se Netanijahuova vlada približava invaziji na Rafu, uprkos višemesečnom protivljenju Bele kuće. Zvaničnik je rekao da je odluka o pauziranju isporuke doneta prošle nedelje i da još nije doneta konačna odluka o tome da li da se nastavi sa isporukom kasnije.

Ranije u utorak, američki zvaničnici su odbili da komentarišu zaustavljeni transfer.

Samo prošlog meseca, Kongres je usvojio zakon o nacionalnoj bezbednosti vredan 95 milijardi dolara koji uključuje finansiranje Ukrajine, Izraela i drugih saveznika. Paket je uključivao više od 14 milijardi dolara vojne pomoći za Izrael, iako zaustavljeni transfer nije bio povezan sa tom merom.

Stejt department odvojeno razmatra da li da odobri nastavak prenosa kompleta municije za direktan napad, koji postavljaju sisteme za precizno navođenje na bombe, u Izrael, ali revizija se nije odnosila na neposredne isporuke.

SAD su štedljivo bacile bombu od 2.000 funti u svom dugom ratu protiv militantne grupe Islamska država. Izrael je, naprotiv, često koristio bombu u sedmomesečnom ratu u Gazi. Stručnjaci kažu da je upotreba oružja, delimično, pomogla u povećanju ogromnog broja palestinskih žrtava koje Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas procenjuje na više od 34.000 mrtvih, iako ne pravi razliku između militanata i civila.

Odnosi između SAD i Izraela bili su bliski i kroz demokratsku i kroz republikansku administraciju. Ali bilo je i drugih trenutaka duboke napetosti od osnivanja u kojima su američki lideri pretili da će obustaviti pomoć u pokušaju da pokolebaju izraelsko rukovodstvo.

Predsednik Dvajt Ajzenhauer je izvršio pritisak na Izrael pretnjom sankcija da se povuče sa Sinaja 1957. godine u jeku Suecke krize. Ronald Regan je odložio isporuku borbenih aviona F16 Izraelu u vreme eskalacije nasilja na Bliskom istoku. Predsednik Džordž H.V. Buš je zadržao garancije zajma u iznosu od 10 milijardi dolara kako bi prisilio prestanak aktivnosti izraelskih naseljavanja na okupiranim teritorijama.