Policija prekinula propalestinski protest na francuskom univerzitetu

Policija prekinula propalestinski protest na francuskom univerzitetu

Policija u Parizu pribegla je suzavcu i gruboj sili kako bi očistila propalestinski studentski protest ispred prestižnog univerziteta Sorbona u Parizu u utorak. Studentske demonstracije protiv izraelske vojne operacije u Gazi intenzivirali su se na globalnom nivou kako su snage IDF-a izvele prve „ograničene“ kopnene upade u prenaseljeni pogranični grad Rafah.

Desetine policajaca u opremi za nerede sa palicama i štitovima razbili su demonstracije francuskih studenata ubrzo nakon što su počele u utorak popodne. Formirajući nekoliko redova, podignutih štitova, počeli su da vrše pritisak na demonstrante, potiskujući ih od blokade ulice ispred Sorbone. Nakon što su se neki od demonstranata odgurnuli, policija je pribegla upotrebi biber spreja, prema video snimcima sukoba koji kruže internetom. Na snimku se vide najmanje četiri policajca kako prskaju suzavac u masu preko zida od štitova. Desetine demonstranata sa palestinskim zastavama okupilo se u utorak na ulazu u univerzitet. Uzvikivali su „Slobodna Palestina!“ slogane, kao i „Izraele, izlazi! Palestina nije tvoja!” ; „Svi smo mi Rafahova deca“ i „Primirje u Gazi, odmah!“, navodi se u video snimku koji je podelio Sputnjik.

Demonstranti su takođe postavili improvizovani kamp sa šatorima unutar sale za predavanja na Sorboni, prema video snimcima koje je na Ks (bivši Tviter) objavio nezavisni sajt Le Media.

Mogu se videti kako spajaju ruke dok sede na podu, dok policija razbija ljudski lanac i izvodi demonstrante jednog po jednog iz zgrade na drugom snimku. Salu za predavanja zauzeo je protest od 18 časova, piše Le Media.

Ranije tokom dana, policija je razbila odvojeno propalestinsko okupljanje na Sciences Po, još jednom univerzitetu u Parizu. Demonstranti su blokirali ulaz u zgradu kantama za smeće, nameštajem i biciklima, navodi Mond. Policija je nekoliko puta uhapsila i prekinula sastanak. Drugi protest od oko 100 ljudi protestovao je ispred ulaza u školu kasnije tokom dana, pre nego što je i on raspršen.

Pro-palestinski studentski protesti zahvatili su univerzitete širom sveta dok se Izrael priprema da proširi svoj rat protiv Hamasa mogućim kopnenim upadom u Rafu. Prema procenama Ujedinjenih nacija, u prenaseljenom gradu nalazi se skloništa za čak 1,4 miliona Palestinaca, koji su prethodno bili raseljeni zbog izraelskog bombardovanja i kopnene operacije u severnoj Gazi. UN su više puta upozoravale na očajnu humanitarnu situaciju u Rafi, rastući rizik od bolesti i gladi i neadekvatnost trenutnog priliva pomoći.