Ruska proizvodnja nafte bi mogla da padne

Ruska proizvodnja nafte bi mogla da padne

Proizvodnja sirove nafte u Rusiji mogla bi pasti za otprilike 20 odsto do početka naredne godine pošto stupi na snagu zabrana uvoza nafte koju je uvela EU, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku.

Zemlje članice EU treba da prestanu da kupuju naftu iz Rusije počevši od 5. decembra, dok zabrana bloka za isporuke ruskih naftnih proizvoda stupa na snagu od 5. februara. Agencija predviđa da će postepeno smanjenje mesečno početi ovog meseca, pošto Rusija smanjuje preradu, dok embargo će ubrzati proces.

Prema procenama IEA, skoro milion barela dnevno ruskih naftnih derivata i oko 1,3 miliona barela dnevno sirove nafte moraće da bude preusmereno na druga tržišta zbog planiranog embarga EU.

Rusija je do sada uspela da uspešno preusmeri svoje tokove sirove nafte u Aziju dalje od EU, istorijski njenog najvećeg potrošača energije, pri čemu je proizvodnja nafte u stalnom porastu u poslednjih nekoliko meseci i dostigla skoro 10,8 miliona barela dnevno u julu.

Podaci koje je prikupila agencija pokazuju da je Kina u junu uvezla 2,1 milion barela ruske nafte dnevno, prestigavši EU kao najveće tržište za rusku pomorsku naftu. U međuvremenu, zemlje EU kupovale su oko 1,8 miliona barela dnevno.

„Brojke za jul su za sada identične za ova dva regiona, ali će količine za Kinu verovatno dobiti više kako se završe putovanja „nepoznate“ destinacije“, saopštila je IEA.