Samsung izveštava o desetostrukom povećanju profita dok AI podstiče oporavak na tržištu čipova

Samsung izveštava o desetostrukom povećanju profita dok AI podstiče oporavak na tržištu čipova

Samsung Electronics je u utorak objavio izveštaj o impresivnom rastu operativnog profita u poslednjem tromesečju, nagoveštavajući oporavak tržišta memorijskih čipova podstaknut ekspanzijom tehnologija veštačke inteligencije.

Južnokorejski tehnološki div izvestio je da je operativni profit za kvartal od januara do marta iznosio 6,6 biliona vona (4,8 milijardi dolara), što je značajan skok u odnosu na isti period prethodne godine. Prihod je takođe zabeležio značajan rast od skoro 13%, dostigavši 71,9 biliona vona (52 milijarde dolara).

Ovaj izuzetan rast profita uglavnom je rezultat povećane potražnje za memorijskim čipovima, dok je kompanija ostvarila operativni profit od 1,91 bilion vona (1,38 milijardi dolara) od svog poslovanja sa poluprovodnicima. Ovo je prvi kvartalni profit u ovoj diviziji od četvrtog kvartala 2022. godine, nagoveštavajući oporavak tržišta čipova od pandemije COVID-19 i globalnih trgovinskih tenzija.

Samsung predviđa dalji rast tržišta memorijskih čipova u narednim mesecima, posebno podstaknut ekspanzijom generativnih AI tehnologija. Takođe, kompanija će se fokusirati na povećanje prodaje svog vodećeg pametnog telefona Galaxy S24, koji je opremljen nizom novih funkcija podržanih veštačkom inteligencijom, uključujući prevođenje uživo tokom telefonskih poziva na 13 jezika i 17 dijalekata.

Uprkos volatilnosti u makroekonomskim trendovima i geopolitičkim pitanjima, Samsung očekuje da će poslovni uslovi ostati pozitivni u drugoj polovini 2024. godine, uz snažnu potražnju za čipovima i pametnim telefonima.