Kineski EV gigant BID promašio procene prihoda za prvi kvartal

Kineski EV gigant BID promašio procene prihoda za prvi kvartal

Veliki kineski proizvođač električnih automobila BID prijavio je u ponedeljak niži prihod od očekivanog za prvi kvartal 2024, pošto su agresivni domaći rat cena i zapadni regulatorni pritisak opteretili rast kompanije.

BID je zabeležio operativni prihod od 124,94 milijarde juana (17,25 milijardi dolara) za prva tri meseca ove godine, što je povećanje od 3,97 odsto u odnosu na pre godinu dana, prema podacima berze.

Analitičari Bloomberga predviđali su kvartalni prihod od 132,53 milijarde juana.

Kompanija sa sedištem u Šenženu brzo se kreće u inostranstvo — uključujući zemlje jugoistočne Azije, ali i dalje u Latinskoj Americi i Evropi — dok se rat cenama i dalje vodi u Kini, najvećem svetskom automobilskom tržištu.

BID je pretekao Teslu Elona Maska u četvrtom kvartalu 2023. i postao najprodavaniji u svetu električnih vozila. Tesla je povratio tu titulu u prvom kvartalu ove godine, ali BID ostaje čvrsto na vrhu na svom domaćem tržištu.

Kineski proizvođač automobila zabeležio je rekordnu godišnju dobit od 30 milijardi juana prošle godine.

Njen profit u prvom kvartalu iznosio je 4,57 milijardi juana, što je 10,62 odsto više nego godinu dana ranije, saopštio je BID u ponedeljak.

BID je saopštio da su njegovi troškovi istraživanja i razvoja i marketinga porasli u prvom kvartalu zbog „povećanja troškova oglašavanja i izložbi i amortizacije“, kao i veće „potrošnje materijala“.

Kina je predvodila globalnu tranziciju na električna vozila, sa skoro 1 od 3 automobila na kineskim putevima koji će biti električni do 2030. godine, prema godišnjem Global EV Outlook objavljenom prošle nedelje Međunarodne energetske agencije.

U Kini postoji nevjerovatnih 129 marki električnih vozila, ali je samo 20 uspjelo postići udio na domaćem tržištu od jedan posto ili više, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

Konkurentni brendovi su poslednjih meseci nastojali da smanje cene jedni drugima, nudeći kupcima ugrađene gadžete i trendovske opcije prilagođavanja po sve nižim cenama.

U međuvremenu, evropski regulatori podižu uzbunu zbog onoga što opisuju kao kineske industrijske „prekapacitete“ nastale prekomernim državnim subvencijama, što bi moglo da preplavi globalna tržišta jeftinim vozilima.

Evropska unija je prošle godine pokrenula istragu o subvencijama, za koje je rekla da su kineskim kompanijama dale „nepravednu“ nogu na lokalnom tržištu.