EU se složila sa pravilnikom za kripto tržišta „Divljeg zapada“

EU se složila sa pravilnikom za kripto tržišta „Divljeg zapada“

Evropska unija je u četvrtak postigla privremeni sporazum o prvom setu sveobuhvatnih pravila na svetu za regulisanje onoga što je jedan poslanik nazvao tržištem kriptovaluta „Divlji zapad“, prenosi Rojters.

Kripto kompanije koje žele da izdaju i prodaju digitalne tokene u državi EU moraće da dobiju licencu od nacionalnog regulatora.

Licenca će omogućiti operaterima da opslužuju ceo blok od 27 zemalja iz jedne baze i da budu odgovorni za gubitak kriptoaktive iz digitalnih novčanika potrošača.

Trenutno, kompanije pokazuju nacionalnom regulatoru EU da imaju adekvatnu kontrolu za zaustavljanje pranja novca, ali mogu da rade samo u toj zemlji.

Nacionalni nadzorni organi moraju da ažuriraju ESMA-u za hartije od vrednosti EU o svim velikim operaterima koje su ovlastili, što sprečava pozive zakonodavca da se uspostavi evropski nadzorni organ za sektor.

Za sporazum je potrebno formalno pečatiranje od strane država EU i Evropskog parlamenta pre nego što stupi na snagu – najranije 2023. godine.

Pravila će se primenjivati na neke tokene kao što su „stablecoins“ – kriptovalute vezane za tradicionalne valute ili proizvode koji imaju za cilj da zadrže stalnu vrednost – 12 meseci od dana stupanja zakona na snagu. Za druge tokene, pravila će se primenjivati 18 meseci nakon datuma početka.

Kripto firmama koje se već pridržavaju kontrola protiv pranja novca takođe će biti dato 18 meseci da dobiju licence prema novom zakonu, bez ometanja usluge.

Kolaps terraUSD stabilnog coina u maju izazvao je oštru rasprodaju na kripto tržištima i zabrinuo regulatore.

Pravila EU će vlasnicima stabilnih kovanica dati pravo da besplatno potraže svoj novac nazad. Izdavači tokena će morati da imaju minimalne nivoe likvidnosti i biće nadgledani od strane Evropskog bankarskog autoriteta EU.

Kripto firme moraju da imaju registrovanu kancelariju u bloku za izdavanje stabilnih coin-a, a kovanice zasnovane na neevropskim valutama biće ograničene radi očuvanja „monetarnog suvereniteta“.

Zvaničnici kripto industrije kažu da će postati teže zaraditi novac prema takvim pravilima.

Komplikovano je. Zakonodavci su želeli nezamenljive tokene (NFT) prema novim pravilima, ali su se države EU protivile.

To je dovelo do kompromisa gde NFT nisu uključeni, ali ako postanu zamenljivi – međusobno zamenljivi – regulatori ih mogu primorati da se pridržavaju kripto pravila. Ako se ponašaju kao tradicionalne hartije od vrednosti, stroga tržišna pravila EU MiFID mogu stupiti na snagu.

Evropska komisija će u roku od 18 meseci proceniti da li su potrebna samostalna pravila za NFT.

Upotreba energije bitkoina je velika briga za zakonodavce.

Kripto kompanije će morati da otkriju svoj uticaj na životnu sredinu i klimatske promene, koristeći standarde koje će izraditi ESMA nadzorni organ za hartije od vrednosti.

Evropska komisija će u roku od dve godine proceniti uticaj kriptoaktive na životnu sredinu i uvesti obavezna pravila održivosti, uključujući energetski intenzivan sistem „dokaz o radu“ koji se koristi za „rudarstvo“ kriptovaluta kao što je bitkoin.

Japan je otvorio put među velikim ekonomijama uvođenjem zakona o kriptovalutama 2017. godine, primoravajući berze da se registruju kod svog finansijskog nadzornika.

U Sjedinjenim Državama ne postoji federalni okvir, iako pojedinačne države imaju pravila specifična za kriptovalute. Senatori su ovog meseca predstavili nacrt zakona kojim bi se postavili nova pravila i prepustio najveći deo nadzora regulatorima robe, iako je nejasno kada će pravila biti odobrena.

Britanija je u aprilu saopštila da će uvesti pravila o stabilnim coinima, ostavljajući većinu kriptovaluta i srodnih firmi podložnim samo nejednakim propisima.