Kina smanjuje referentne vrednosti za kreditiranje

Kina smanjuje referentne vrednosti za kreditiranje

ŠANGAJ – Kina je u ponedeljak snizila svoju referentnu kamatnu stopu i snizila referencu za hipoteku za veću maržu, dodajući prošlonedeljnim merama ublažavanja, dok Peking pojačava napore da oživi privredu zakočenu krizom imovine i ponovnim oživljavanjem Kovid slučajevi, prenosi Rojters.

Prvogodišnja kamatna stopa (LPR) na jednogodišnji kredit je snižena za 5 baznih poena na 3,65% na mesečnom fiksiranju centralne banke, dok je petogodišnja LPR smanjena za 15 baznih poena na 4,30%.

Jednogodišnji LPR poslednji put je smanjen u januaru. Petogodišnji rok, koji je poslednji put smanjen u maju, utiče na cene hipoteka na stambene objekte.

U anketi Rojtersa sprovedenoj prošle nedelje, 25 od 30 ispitanika je predvidelo smanjenje od 10 baznih poena na jednogodišnji LPR. Svi oni u anketi takođe predviđaju smanjenje petogodišnjeg roka, uključujući 90% njih koji predviđaju smanjenje veće od 10 baznih poena.

„Asimetrična smanjenja LPR-a bila su u skladu sa našim očekivanjima“, rekao je Marko Sun, glavni analitičar finansijskog tržišta u MUFG banci.

„Namera politike je bila prilično očigledna… pošto je smanjenje od 15 baznih poena na 5-godišnji LPR trebalo da podstakne dugoročnu potražnju za finansiranjem.

Dublje smanjenje referentne stope za hipoteke u ponedeljak naglašava napore kreatora politike da stabilizuju sektor nekretnina nakon niza neispunjenja obaveza među investitorima i pada prodaje kuća.

Izvori prošle nedelje rekli su Rojtersu da će Kina garantovati nove emisije obveznica na kopnu od strane nekoliko odabranih privatnih investitora za podršku sektoru, koji čini četvrtinu nacionalnog BDP-a.

Do smanjenja LPR-a došlo je nakon što je Narodna banka Kine (PBOC) iznenadila tržište snižavanjem stope MLF-a i još jednog alata za kratkoročnu likvidnost prošle nedelje, pošto su vlasti nastojale da povećaju tražnju za kreditima u posrnuloj ekonomiji.

Niz podataka, takođe objavljeni prošle nedelje, pokazao je da je ekonomija neočekivano usporila u julu i navela neke globalne investicione banke, uključujući Goldman Sachs i Nomuru, da revidiraju svoje prognoze rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za Kinu za čitavu godinu.

Goldman Sachs je snizio prognozu rasta BDP-a Kine za 2022. godinu na 3,0% sa ranijih 3,3%, daleko ispod cilja Pekinga od oko 5,5%. U prećutnom priznanju izazova u ispunjavanju cilja BDP-a, vlada je izostavila pominjanje toga na nedavnom sastanku visokog profila.

Smanjenje LPR-a je bilo neophodno, „ali veličina smanjenja nije bila dovoljna da stimuliše potražnju za finansiranjem“, rekao je Ksing Zhaopeng, viši kineski strateg u ANZ-u.

Ksing očekuje da bi jednogodišnji LPR mogao biti dodatno smanjen.

PBOC je u naporima da oživi ekonomiju. Ponuda previše podsticaja moglo bi da doprinese inflatornim pritiscima i begu rizičnog kapitala, jer Federalne rezerve i druge ekonomije agresivno podižu kamatne stope.

Kineska ekonomija, druga po veličini na svetu, za dlaku je izbegla da se smanji u drugom tromesečju jer su široko rasprostranjena blokada i imovinska kriza uzeli veliki danak na poverenje potrošača i preduzeća.

Pekinška stroga strategija ‘nulte-COVID’ i dalje otežava potrošnju, a tokom poslednjih nedelja slučajevi su se ponovo oporavili. Dodatnu tumu, usporavanje globalnog rasta i uporne zastoje u lancu snabdevanja potkopavaju šanse za snažno oživljavanje u Kini.