Predsednik Srbije iznosi stav o potencijalnom ulasku u NATO

Predsednik Srbije iznosi stav o potencijalnom ulasku u NATO

Beograd ne treba vojni blok predvođen SAD jer i sam ima sposobnu vojsku i neće zaboraviti bombardovanje 1999. godine, rekao je predsednik.

Srbiji je bolje bez NATO-a koji je 1999. izvršio „agresiju” na zemlju – tada deo bivše Jugoslavije – ubijajući decu i civile, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je istakao da je srpska vojska sposobna da sama zaštiti zemlju.

Vučić je to rekao na predizbornom skupu u Busijama u subotu. Pretežno izbegličko predgrađe Beograda postalo je dom Srbima koji su pobegli iz Srpske Krajine, sada nepostojeće samoproglašene republike u Hrvatskoj, zbog hrvatske vojne ofanzive sredinom 1990-ih.

„Neki kažu da treba da uđemo u NATO, a ja kažem da imamo prelepu državu, najlepšu na svetu, i zato treba da je čuvamo samu, branimo njeno nebo i njenu slobodu! Zato je naša vojska najjača“, rekao je Vučić, preneli su srpski mediji.

„Što se tiče NATO-a, saradnja je uvek dobra i lepo je oprostiti, ali ne možemo zaboraviti“, dodao je predsednik. Zatim se prisećao imena srpske dece poginule tokom NATO bombardovanja Jugoslavije.

Nedaleko odavde ubili su Milicu Rakić. Uskoro ćemo obeležiti godišnjicu agresije. I nećemo se ustručavati da to nazovemo agresijom, a ne intervencijom ili kampanjom

Milica Rakić je imala tri godine kada je 17. aprila 1999. godine ubijena od kasetne municije u svojoj kući u beogradskom naselju Batajnica, kada je NATO gađao obližnju vojnu bazu.

Nakon što je Rusija 24. februara pokrenula ofanzivu na Ukrajinu, otcepljeni region Kosova pozvao je NATO da pojednostavi pristup bloku, iako ga četiri članice alijanse ne priznaju kao nezavisnu državu. Beograd je zauzeo neutralan stav prema tekućem vojnom sukobu Rusije i Ukrajine. Vučić je u petak obećao da će kazniti Srbe koji žele da odu u Ukrajinu da se bore za bilo koju stranu.

Beograd se, međutim, našao pod sve većim pritiskom EU da „usaglasi” svoj stav o Ukrajini sa ostatkom bloka. Dok je EU zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione, Srbija nastavlja da održava vazdušni saobraćaj sa Rusijom.