SAD daju zemljama NATO-a „zeleno svetlo“ da obezbede borbene avione Ukrajini

SAD daju zemljama NATO-a „zeleno svetlo“ da obezbede borbene avione Ukrajini

Odluka je doneta nakon što su američki zakonodavci održali virtuelni sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Američki državni sekretar Toni Blinken rekao je za CBS Nevs u nedelju da je Vašington dao „zeleno svetlo“ članicama NATO-a da Ukrajini snabdevaju borbene avione i da će SAD raditi na zameni svih aviona poslatih Kijevu. Blinken se oglasio nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao američke poslanike da se umešaju u tekući sukob sa Rusijom.

Upitan da li članice NATO-a mogu da počnu da šalju avione u Ukrajinu, Blinken je rekao da „to dobija zeleno svetlo“. Najviši američki diplomata je tada rekao da Vašington već radi sa poljskim zvaničnicima na „nasipanju“ bilo kojeg aviona koji pošalju u Ukrajinu – što znači da će SAD svaki poljski avion dat Kijevu zameniti američkim.

Podrška isporuci aviona Ukrajini zauzima sredinu za SAD između aktivne intervencije u Ukrajini i čisto ekonomske odmazde Moskvi. Vlada u Kijevu nije krila da želi da SAD vojno intervenišu, a predsednik Zelenski je u subotu pozvao američke zakonodavce da uvedu „zonu zabranjenog leta“ iznad Ukrajine. Takva mera bi dovela do toga da se SAD i svi voljni saveznici u NATO-u obavežu da obaraju ruske letelice, nešto što je Moskva eksplicitno rekla da će shvatiti kao čin rata.

SAD i NATO su isključili zonu zabrane letova i više puta su izjavili da neće slati trupe u Ukrajinu.

Međutim, isporuka borbenih aviona Ukrajincima do sada se nije pokazala jednostavnom. Evropska unija je obećala ratne avione Ukrajini krajem prošlog meseca, ali se suočila sa dve značajne prepreke: prvo pronalaženje aviona kojima bi ukrajinski piloti mogli da lete, a zatim pronalaženje zemalja koje su spremne da ih isporuče sa svojih aerodroma.

Vazduhoplovstvo Ukrajine koristi sovjetske avione MiG-29 i Suhoj Su-24, Su-25 i Su-27 u borbenim ulogama, a sa Su-25 koje koristi Bugarska i MiG-29 koje koriste Poljska, Bugarska i Slovačka, avioni bi morali da budu nabavljeni iz ovih zemalja.

Ubrzo nakon saopštenja EU, Poljska je izjavila da neće slati avione u Ukrajinu niti dozvoliti da se njeni aerodromi koriste za isporuke. Bugarska i Slovačka su tada izjavile da neće učestvovati ni u kakvom dogovoru, čime su u stvari uništeni planovi EU za snabdevanje oružjem.

Međutim, Blinkenova izjava u nedelju sugeriše da je plan možda oživeo, ali od strane SAD i Poljske, a ne od EU. Blinken nije dao nikakve naznake koliko brzo bi poljski avioni mogli da budu na putu za Ukrajinu, ali je rekao da su razgovori između Vašingtona i Varšave „aktivni“.