Imran Khan kritikuje Zapad jer tretira Pakistance kao ‘robove’

Imran Khan kritikuje Zapad jer tretira Pakistance kao ‘robove’

Premijer Imran Kan obrušio se na strane diplomate koji su vršili pritisak na Pakistan da se pridruži rezoluciji UN kojom se osuđuje Rusija zbog njenog vojnog napada na Ukrajinu, optužujući izaslanike da se prema Pakistanu ponašaju kao prema „robovima“.

Na skupu u nedelju, Kan je uzvratio na pismo diplomata od 1. marta koje predstavljaju 22 misije, uključujući zemlje u Evropskoj uniji, zajedno sa Japanom, Švajcarskom, Kanadom, UK i Australijom, koje poziva Pakistan da odustane od neutralnosti i pridruži se njih u osudi Moskve.

„Šta mislite o nama? Jesmo li mi vaši robovi… da ćemo učiniti sve što kažete?“ upitao je Kan, pre nego što je upitao ambasadore EU da li su napisali „takvo pismo Indiji“, koja takođe ostaje neutralna.
SAD podsećaju na zvaničan memorandum koji je namerio nacije zbog toga što su „u ruskom taboru“.

Kan je tvrdio da je Pakistan patio zbog ranije podrške vojnoj akciji NATO-a u Avganistanu i izjavio: „Mi smo prijatelji sa Rusijom, a takođe smo prijatelji sa Amerikom; mi smo prijatelji sa Kinom i sa Evropom; nismo ni u jednom kampu.”

Pakistan se, zajedno sa 34 druge zemlje, uzdržao od glasanja o rezoluciji UN kojom se osuđuje ruska „agresija na Ukrajinu“ prošle nedelje. Susedi Pakistana Indija, Bangladeš, Kina, Iran, Šri Lanka, Tadžikistan, Kirgistan i Kazahstan takođe su bili uzdržani.

Kan se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kremlju 24. februara, na dan kada je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini, kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima.

Moskva tvrdi da je napad pokrenut sa ciljem „demilitarizacije“ i „denacifikacije“ Ukrajine i da je to bila jedina moguća opcija da se zaštiti narod istočne Ukrajine nakon godina iscrpljujuće blokade koja je odnela hiljade života. Kijev insistira da je invazija bila ničim izazvana, rekavši da nema planova da silom povrati otcepljene republike Donjeck i Lugansk.