Rojters: Fejsbuk uklanja više postova u Rusiji u kojima se tvrdi da je bombaški napad na dečiju bolnicu prevara

Rojters: Fejsbuk uklanja više postova u Rusiji u kojima se tvrdi da je bombaški napad na dečiju bolnicu prevara

Fejsbuk je u sredu uklonio zvanične ruske postove u kojima se lažno tvrdi da su izveštaji o ruskom bombardovanju dečije bolnice u Ukrajini prevara, rekao je portparol kompanije, iako su se slične poruke pojavile na drugim platformama društvenih medija.

Dezinformacije, na Tviter, Fejsbuk i Telegram nalozima ruske ambasade, kružile su čak i nakon što su Tvitter Inc(TVTR.N) i Fejsbuk Meta Platforme (FB.O) uklonile postove iz ruske ambasade u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog kršenja pravila protiv negiranja nasilja. događaja, otkrio je izraelski pas čuvar.

Anketa koju je sproveo nadzorni organ FakeReporter, a koju je potvrdio Rojters, pokazalo je da su postovi i dalje kružili na najmanje 18 naloga na Tviteru, Fejsbuku i Telegramu ruske ambasade ili ministarstva.

Portparol kompanije Meta potvrdio je da je kompanija uklonila postove nakon što ih je Rojters kontaktirao rano u sredu.

Tviter i Telegram nisu odgovorili na Rojtersove zahteve za komentar. Ruske ambasade u Kostariki, Danskoj, Grčkoj, Islandu, Jamajci, Japanu, Meksiku i Tunisu nisu odmah odgovorile na zahtev da komentarišu njihove objave na Fejsbuku.

Najmanje tri osobe, među kojima i dete, poginule su u vazdušnom napadu 9. marta na porodilište i dečju bolnicu u ukrajinskom gradu Mariupolju, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Rusija je promenila svoj stav u vezi sa bombaškim napadom na bolnicu, mešavinom izjava u četvrtak koje su se kretale između agresivnih poricanja i poziva Kremlja da utvrdi jasne činjenice. Ministarstvo odbrane je tada negiralo da je bombardovalo bolnicu, optužujući Ukrajinu da je inscenirala incident.

U objavama na zvaničnim ruskim nalozima na društvenim mrežama navodi se da su izveštaji o bombaškom napadu prevara.

Moskva je razbila tehnološke platforme tokom invazije na Ukrajinu, koju naziva „specijalnom operacijom“, uključujući ograničavanje Tvitera i blokiranje Fejsbuka.

Tviter je takođe pokrenuo verziju svog sajta zaštićenu privatnošću, poznatu kao „usluga luka“, kojoj se može pristupiti preko mračne mreže i koja bi mogla da zaobiđe takva ograničenja.