SZO. odlaže procenu ruske vakcine Sputnjik zbog rata u Ukrajini

SZO. odlaže procenu ruske vakcine Sputnjik zbog rata u Ukrajini

Ruska vakcina Sputnjik V protiv korona virusa moraće duže da čeka na odluku Svetske zdravstvene organizacije o odobrenju za hitnu upotrebu.

A V.H.O. Zvaničnik je u sredu rekao da je organizacija bila prinuđena da odloži proces procene vakcine zbog poteškoća koje je izazvala ruska invazija na Ukrajinu.

„Trebalo je da idemo na inspekcije u Rusiju 7. marta, a ove inspekcije su odložene za kasniji datum“, rekla je dr Marijangela Simao, pomoćnica generalnog direktora V.H.O., na konferenciji za novinare u Ženevi. „Na procenu, zajedno sa inspekcijama, uticala je situacija.

Dr Simao je rekao da su prepreke za rezervisanje letova u Rusiju i korišćenje kreditnih kartica među mnogim problemima sa kojima se suočavaju inspektori agencije. Nakon što su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu 24. februara, većina zapadnih zemalja zatvorila je svoj vazdušni prostor za ruske avione, a kompanije Mastercard i Visa obustavile su operacije u Rusiji.

Dr Simao je rekao da će novi raspored biti sastavljen što je pre moguće.

Sputnjik V sa dve doze razvio je Istraživački institut Gamaleja, deo ruskog Ministarstva zdravlja. Rusija je počela da distribuira vakcinu u jesen 2020. godine, a regulatori u više od 70 zemalja odobrili su je za upotrebu, prema Ruskom fondu za direktna ulaganja, koji je podržao razvoj vakcine.

Ali Sputnjik V još nije odobren od strane glavnog regulatora lekova Evropske unije ili Svetske zdravstvene organizacije. Rusi i drugi putnici koji su primili vakcinu teško su ušli u Evropsku uniju ili Sjedinjene Države.

Iako je ruski predsednik Vladimir V. Putin nazvao Sputnjik medicinskim otkrićem, zemlja je u više navrata propustila da ispoštuje međunarodnu proceduru i pruži sve podatke koji su potrebni stranim regulatorima da procene bezbednost vakcine koja je požurila kroz obimna klinička ispitivanja kako bi se ubrzalo njeno oslobađanje. u jesen 2020. EU zdravstveni zvaničnik optužio je rusku vladu prošle jeseni da je više puta odlagala inspekcije ruskih objekata. Međutim, ruski zvaničnici insistiraju da su kašnjenja u procesu odobravanja bila politička.

Rusija je preskočila prepreku u februaru 2021. objavljivanjem u britanskom medicinskom časopisu Lancet rezultata ispitivanja u kasnoj fazi koji pokazuju da je vakcina Sputnjik V bezbedna i veoma efikasna. Čak i tada, mnoge zemlje, uključujući Brazil i Južnu Afriku, odbile su da ga koriste. Ukrajina takođe ne priznaje rusku vakcinu Sputnjik V.

Program Covak koji podržava Ujedinjene nacije koji distribuira vakcine širom sveta zemljama sa niskim i umerenim prihodima ne može da koristi vakcine koje nije odobrio V.H.O.

Oko polovine odraslih Rusa je u potpunosti vakcinisano, prema projektu Naš svet u podacima na Univerzitetu u Oksfordu.