Rojters: Američki Senat usvojio je zakon kojim se letnje računanje vremena čini trajnim

Rojters: Američki Senat usvojio je zakon kojim se letnje računanje vremena čini trajnim

Američki Senat usvojio je u utorak zakon koji će letnje računanje vremena učiniti trajnim počevši od 2023. godine, okončavajući dva puta godišnje menjanje sata u potezu koji promovišu pristalice koje se zalažu za svetlija popodneva i veću ekonomsku aktivnost.

Senat je jednoglasno glasanjem odobrio tu meru, nazvanu Zakon o zaštiti od sunca. Predstavnički dom, koji je održao raspravu u komisiji o ovom pitanju, još uvek mora da usvoji zakon pre nego što ga može da potpiše predsednik Džo Bajden.

Bela kuća nije saopštila da li Bajden to podržava. Portparol predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi odbio je da kaže da li ona podržava tu meru, ali je rekao da je pažljivo razmatra.

Senator Marko Rubio, jedan od sponzora zakona, rekao je da su se pristalice složile da se promena neće desiti do novembra 2023. nakon što su avio-kompanije i emiteri predložili.

Promena bi pomogla deci da se kasnije igraju na otvorenom i smanjila sezonsku depresiju, kažu pristalice.

„Znam da ovo nije najvažnije pitanje sa kojim se Amerika suočava, ali to je jedno od onih pitanja u kojima postoji mnogo saglasnosti“, rekao je Rubio. „Ako ovo uspemo da usvojimo, ne moramo više da radimo ovu glupost.

„Izvinite na igri reči, ali ovo je ideja čije je vreme došlo“, dodao je on.

Nacionalna asocijacija mešovitih prodavnica protivi se promeni, rekavši Kongresu ovog meseca da „ne bi trebalo da deca idu u školu u mraku“.

U nedelju je većina Sjedinjenih Država nastavila letnje računanje vremena, pomerajući se jedan sat unapred. Sjedinjene Države će nastaviti standardno vreme u novembru.

Od 2015. godine, oko 30 država je uvelo zakone za okončanje menjanja sata dva puta godišnje, a neke države predlažu da to učine samo ako susedne države učine isto.

Odbor za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma održao je saslušanje o ovom pitanju prošle nedelje, gde je predstavnik Frenk Palone, predsednik komiteta, rekao: „Izgleda da gubitak tog jednog sata sna utiče na nas danima nakon toga. To takođe može da izazove haos na obrasci spavanja naše dece i naših kućnih ljubimaca.“

Pallone se povlači za okončanje prebacivanja sata, ali nije odlučio da li će podržati dnevno svetlo ili standardno vreme kao trajni izbor.

Na saslušanju, Bet Malov, direktor Vanderbiltovog odeljenja za spavanje, tvrdila je da letnje računanje vremena otežava budnost ujutru, rekavši da je to „kao da živite u pogrešnoj vremenskoj zoni skoro osam meseci u godini“.

Palone je citirao anketu iz 2019. koja je pokazala da 71% Amerikanaca više voli da ne menja sat dva puta godišnje.

Pristalice kažu da bi promena mogla da spreči blagi porast saobraćajnih nesreća koji se obično dešava oko promene vremena i ukazuju na studije koje pokazuju mali porast stope srčanih i moždanih udara ubrzo nakon promene vremena. Oni tvrde da bi ta mera mogla da pomogne preduzećima kao što su golf tereni koji bi mogli više da se koriste sa više dnevne svetlosti.

„To ima stvarne reperkusije na našu ekonomiju i naš svakodnevni život“, rekao je senator Ed Marki, još jedan vodeći sponzor.

Letnje računanje vremena je na snazi u skoro svim Sjedinjenim Državama od 1960-ih nakon što je prvi put isprobano 1918. Letnje računanje vremena tokom cele godine je korišćeno tokom Drugog svetskog rata i ponovo usvojeno 1973. u pokušaju da se smanji potrošnja energije zbog naftni embargo i ukinut godinu dana kasnije.

Predlog zakona bi omogućio Arizoni i Havajima, koji ne poštuju letnje računanje vremena, da ostanu na standardnom vremenu, kao i Američka Samoa, Guam, Severna Marijanska ostrva, Portoriko i Američka Devičanska ostrva.