Američki poslanici stižu na Tajvan dok tenzije u Kini tinjaju

Američki poslanici stižu na Tajvan dok tenzije u Kini tinjaju

TAJPEJ/VAŠINGTON – Delegacija američkih poslanika doputovala je u nedelju na Tajvan na dvodnevnu posetu tokom koje će se sastati sa predsednikom Cai Ing-venom, drugom grupom na visokom nivou koja je posetila dok postoje vojne tenzije. između ostrva na vlasti i Kine.

Peking, koji tvrdi da je Tajvan demokratski uređen kao sopstvena teritorija, izveo je vojne vežbe oko ostrva nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju početkom avgusta.

Kina već dugo tvrdi suverenitet nad ostrvom. Tajvanska vlada odbacuje tvrdnje Kine i kaže da narod ostrva treba da odluči o njegovoj budućnosti.

De fakto američka ambasada u Tajpeju saopštila je da delegaciju predvodi senator Ed Marki, koji je u pratnji četiri poslanika Predstavničkog doma na, kako je opisala, deo veće posete Indo-pacifičkom regionu.

Tajvanska predsednička kancelarija saopštila je da će se grupa sastati sa Caijem u ponedeljak ujutro.

„Posebno u vreme kada Kina podiže tenzije u Tajvanskom moreuzu i regionu vojnim vežbama, Marki predvodi delegaciju koja će posetiti Tajvan još jednom demonstrira čvrstu podršku Kongresa Sjedinjenih Država Tajvanu“, navodi se u saopštenju.

Marki predsedava Senatskim podkomitetom za spoljne poslove istočne Azije, Pacifika i međunarodnog podkomiteta za sajber bezbednost. Ko-lideri posete su predstavnik Džon Garamendi iz Kongresne radne grupe za nuklearno oružje i kontrolu naoružanja i predstavnik Don Bejer, rekao je portparol Markija.

Kineska ambasada u Vašingtonu saopštila je u nedelju da „članovi američkog Kongresa treba da deluju u skladu sa politikom jedne Kine” i navela da poslednja poseta Kongresu „još jednom dokazuje da SAD ne žele da vide stabilnost preko Tajvanskog moreuza i nije štedeo truda da izazove sukob između dve strane i da se meša u unutrašnje stvari Kine“.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće rekao je da su članovi Kongresa decenijama odlazili na Tajvan i da će to i dalje činiti, dodajući da su takve posete u skladu sa dugogodišnjom politikom Sjedinjenih Država o jednoj Kini.

Prema toj politici, SAD imaju zvanične diplomatske odnose sa Pekingom, a ne sa Tajvanom. Međutim, Vašington ne zauzima stav o tome da li Peking ima suverenitet nad Tajvanom i obavezan je prema američkom zakonu da Tajvanu obezbedi sredstva za odbranu.

Markijeva kancelarija saopštila je da će zakonodavci na Tajvanu „ponovo potvrditi podršku Sjedinjenih Država Tajvanu u skladu sa Zakonom o odnosima sa Tajvanom, zajedničkim saopštenjima SAD i Kine i šest garancija i podstaći stabilnost i mir širom Tajvanskog moreuza“.

Grupa će se sastati „sa izabranim liderima i članovima privatnog sektora kako bi razgovarali o zajedničkim interesima, uključujući smanjenje tenzija u Tajvanskom moreuzu i proširenje ekonomske saradnje, uključujući ulaganja u poluprovodnike“, saopštila je Markijeva kancelarija.

Delegacija se prethodno zaustavila u Južnoj Koreji, gde se Marki sastao sa predsednikom Južne Koreje Ioon Suk-ieolom.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je slike na kojima su četiri poslanika dočekana na aerodromu Songshan u centru Tajpeja kada su stigli transportnim avionom američkih vazdušnih snaga, dok je Marki stigao na međunarodni aerodrom Taojuan.

„Delegacija će se sastati sa visokim tajvanskim liderima kako bi razgovarali o odnosima SAD i Tajvana, regionalnoj bezbednosti, trgovini i investicijama, globalnim lancima snabdevanja, klimatskim promenama i drugim značajnim pitanjima od zajedničkog interesa“, saopštila je de fakto ambasada SAD.

Dok su kineske vežbe oko Tajvana jenjave, ona i dalje izvodi vojne aktivnosti.

Jedanaest kineskih vojnih aviona prešlo je u nedelju srednju liniju Tajvanskog moreuza ili ušlo u zonu protivvazdušne odbrane Tajvana, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane.

Američki zvaničnici su rekli da je Peking „preterano reagovao“ na Pelosijevu posetu i iskoristio je kao izgovor da pokuša da promeni status kvo u Tajvanskom moreuzu.