Većina sportistkinja podržava kategorizaciju prema biološkom polu, otkriva istraživanje

Većina sportistkinja podržava kategorizaciju prema biološkom polu, otkriva istraživanje

Većina sportistkinja (58%) podržava kategorizaciju prema biološkom polu, a ne po rodnom identitetu, ali se stavovi razlikuju u zavisnosti od sportskog konteksta, pokazuje nova studija.

Izvještava o mišljenju 175 nacionalnih, elitnih sportistkinja i atletičarki svjetske klase iz niza sportova i zemalja u vezi sa podobnošću i uključivanjem transrodnih sportista. Ispitanici su uključivali 26 svetskih šampiona, 22 olimpijaca—uključujući dve zlatne, dve srebrne i tri bronzane medalje—i šest paraolimpijca.

Studija se detaljno bavi bitnim razlikama koje druga istraživanja ne uključuju. Na primer, uključuje pitanja koja se odnose na „precizne sportove” kao što je streljaštvo, sportove „koji se u velikoj meri oslanjaju na fizički kapacitet” kao što je sprint na 100 metara i „kontakt sportove” kao što je ragbi junion.

To je takođe prva studija koja pokazuje da se mišljenja sportistkinja o podobnosti i uključenosti transrodnih sportista razlikuju u zavisnosti od sportskog konteksta, nivoa takmičenja i faze karijere. Istraživanje je dodatno otkrilo da velika većina (81%) sportistkinja veruje da bi sportska tela trebalo da poboljšaju inkluzivnost transrodnih sportista.

Studija bi mogla da postane važan resurs za rukovodeća tela sporta u uspostavljanju pravila i procedura.

Studiju su vodili dr Šejn Hefernan i dr Endi Harvi iz Centra za primenjenu sportsku naučnu tehnologiju i medicinu (A-STEM) na Univerzitetu Svonsi, sa glavnim saradnicima prof. Alunom Vilijamsom i dr Džordžinom Stebins sa Instituta Univerziteta u Mančesteru Metropolitan sporta, i dr Mari Chollier sa Univerziteta u Česteru.

Dr Šejn Hefernan sa Univerziteta Svonsi je rekao: „Naše istraživanje pruža dokaze da upravna tela mogu sa sigurnošću da koriste – u često polarizovanoj debati – znajući da je zasnovana na radu sprovedenom naučnim metodom i recenzijom. Kao što je okvir MOK nedavno predložio , stavovi sportista su važni u razvoju politika i smernica za inkluziju u ovoj oblasti Ono što je naša anketa uradila je da prikupi mišljenja velike grupe penzionisanih i sadašnjih sportista kako bi se pomoglo u informisanju upravnih tela.

„Ključni nalazi su da se mišljenja razlikuju o uključivanju transrodnih sportista na svim nivoima sporta koje smo procenili. Nijansa se mora primeniti kada se donose političke odluke koje utiču na živote, a ponekad i na živote sportista. Važno je da su mišljenja sportista visokog nivoa pokazuju da se uključivanje transrodnih osoba ceni, ali pravičnost mora imati prioritet za sportiste na najvišem takmičarskom nivou.“

Alun Vilijams, profesor sporta i genomike vežbi na Institutu za sport Univerziteta Mančester Metropolitan i glavni saradnik studije zajedno sa dr Džordžinom Stebins, primetio je: „Ova studija je daleko najveća te vrste i pruža detaljan, širok- raspon i otkrivanje skupa uvida, zasnovanih na čvrstim podacima koji su nezavisno procenjeni. On pokazuje da se mišljenja sportistkinja o podobnosti i inkluziji transrodnih osoba razlikuju u zavisnosti od sporta, faze karijere i nivoa takmičenja, tako da sportski savezi to moraju uzeti u obzir kada pitaju sportiste. za njihovo mišljenje ako žele da zaista razumeju stav sportiste.

„Sveukupno gledano, favorizovana je kategorizacija prema biološkom polu, iako su se mišljenja razlikovala u zavisnosti od sportskog konteksta. Najmanje je bilo podrške za kvalifikovanost trans žena u ženskoj kategoriji kontaktnih sportova i onih koji se u velikoj meri oslanjaju na biološke faktore vezane za učinak koji se razlikuju među polovima. Izražen je niz stavova u vezi sa nekim aspektima, koji se razlikuju između grupa kada su bili uključeni viši ulozi ili kada pojedinci više nisu bili na vrhuncu konkurencije. pogledi se razlikuju među grupama sportista i sportovima.

„Važno je da sadašnji podaci pokazuju da prema našem najboljem razumevanju, takmičari na visokom nivou ne pokazuju dokaze o negativnom mišljenju prema rodnoj tranziciji uopšte, sa 94,2% podrške.

Stručnost prof. Vilijamsa leži u gornjim granicama ljudskih fizičkih performansi, i on je mnogo objavljivao o genetskim profilima elitnih sportista, poboljšanjima u performansama koja mogu biti rezultat fizičkog treninga i povredama u vezi sa sportom, kao i o etičkim i političkim pitanjima . Takođe se pojavio kao ekspert na Sudu za sportsku arbitražu (CAS) za Kaster Semenju u njenoj pravnoj borbi protiv Međunarodnog udruženja atletskih federacija (IAAF).

Studija je najveća te vrste, zasnovana na sveobuhvatnoj i rigoroznoj analizi podataka. Objavljen je u časopisu Journal of Sports Sciences.