Teroristički napad u pravoslavnoj crkvi u Sidneju, ranjen sveštenik

Teroristički napad u pravoslavnoj crkvi u Sidneju, ranjen sveštenik

Policija u Australiji je saopštila da je napad nožem u crkvi u Sidneju bio verski motiviran „teroristički čin“. Šesnaestogodišnji dečak je uhapšen nakon napada na verskog lidera, sveštenika i vernike tokom službe u crkvi Hrista dobrog pastira na zapadu Sidneja.

Verski lider Mar Mari Emanuel i sveštenik poznat kao otac Isak Rojel su među napadnutima, dok je najmanje četiri osobe zadobile povrede koje nisu opasne po život. Napad se dogodio tokom službe koja se prenosila onlajn, a povređen je i sam napadač.

Policija veruje da je motiv napada bio verski ekstremizam te da je cilj bio zastrašivanje vernika. Premijer Australije, Entoni Albaneze, nazvao je napad „uznemirujućim“ i pozvao na smirenost.

Četvrt Vejkli, gde se dogodio napad, je središte male hrišćanske asirske zajednice u Sidneju, koja je uglavnom sastavljena od izbeglica iz Iraka i Sirije. Biskup Mar Mari Emanuel, iako popularan, izaziva podele među pravoslavnom zajednicom, a njegove propovedi su često predmet kontroverzi.

Napad se desio samo nekoliko dana nakon sličnog incidenta u sidnejskom tržnom centru Vestfield Bondi Džankšen, ali za sada nema informacija o povezanosti ova dva događaja.