Osnivač Depeche Mode-a, klavijaturista Endi Flečer preminuo u 60

Osnivač Depeche Mode-a, klavijaturista Endi Flečer preminuo u 60

Endi „Fleč“ Flečer, skromni, crvenokosi klavijaturista sa naočarima koji je više od 40 godina dodavao svoje sintisajzerske zvukove hitovima Depeš Moda kao što su „Just Can’t Get Enough“ i „Personal Jesus“, preminuo je u 60. godini.

Depeche Mode je objavio smrt člana osnivača Fletchera na svojim zvaničnim stranicama društvenih medija.

Osoba bliska bendu rekla je da je Flečer umro prirodnom smrću u četvrtak u svom domu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Osoba je govorila pod uslovom da ostane anonimna jer nije bila ovlašćena da govori javno.

„Šokirani smo i ispunjeni ogromnom tugom zbog prerane smrti našeg dragog prijatelja, člana porodice i kolege iz benda Endija ‘Fleča’ Flečera“, navodi se u objavama benda. „Fleč je imao pravo zlatno srce i uvek je bio tu kada vam je bila potrebna podrška, živahan razgovor, dobar smeh ili hladna pinta.

Flečer je formirao grupu koja će postati velikani britanskog elektro-popa zajedno sa kolegama sintisajzerima Vinsom Klarkom i Martinom Gorom i pevačem Dejvom Gahanom, u Basildonu u Engleskoj 1980.

Bend će izbiti godinu dana kasnije sa svojim debi albumom „Speak and Spell“, koji je započeo skromnim hitom „Nev Life“, a završio jednim od trajnih hitova benda, „Just Can’t Get Enough“.

Klark bi napustio grupu i zamenio ga Alan Vajlder nakon albuma.

Grupa će postići međunarodni uspeh sa „Some Great Revard“ iz 1984. i singlom „People are People“, a njihova istaknutost će samo rasti tokom 1980-ih i ranih 1990-ih.

Flečer je pozajmio svoje klavijature za klasične albume, uključujući „Music for the Masses“, „Black Celebration“ i „Violator“.

Prvi od njih je doveo do svetske turneje koja je donela album uživo, dokumentarac i legendarni koncert u Rose Bovl-u u Pasadeni u Kaliforniji, koji je predstavljao vrhunac istaknutosti benda.

Navijač fudbalskog tima Chelsea FC sa sklonošću ka šahu, Flečer je preuzeo nizak profil u grupi. Nije pevao niti pisao pesme, a njegovo lice nikada nije bilo tako poznato kao kod njegovih kolega iz benda.

„Martin je tekstopisac, Alan je dobar muzičar, Dejv je vokal, a ja se lutam okolo“, rekao je u dokumentarcu turneje „101“.

Ali Fleč je bio jedinstvena figura i često odlučujući izbor u svađama svojih poznatijih kolega iz benda.

Takođe je povremeno svirao bas u bendu.

Depeche Mode je uvršten u Rokenrol kuću slavnih 2020. Gahan, Flečer i Gor su morali da prihvate tu čast na daljinu, zajedno sa svim ostalim primljenima u godini pandemije. Kao i obično, Flečer je pustio svoje kolege iz benda da govore skoro sve.

Njegovom smrću Gahan i Gore ostaju jedini stalni članovi.

Flečerovi muzički vršnjaci odali su mu počast dok se širila vest o njegovoj smrti.

„Njegov zvuk sa klavijature nije stvorio samo zvučni pristup Depeche Mode-a, već je promenio pravac Techna, EDM-a, Dovntempa, Triphop-a i Electronica. Ključni gubitak“, tvitovao je gitarista Living Color Vernon Reid.

Pet Shop Bois je na Tviteru napisao da je on „topla, druželjubiva i duhovita osoba koja je volela elektronsku muziku“.

Orchestra Maneuvers in the Dark je tvitovao da je on „lepa osoba u neverovatnom bendu“.

Najstariji od četvoro braće i sestara, Flečer je rođen u Basildonu i odrastao u Notingemu u Engleskoj.

Postao je prijatelj iz detinjstva sa Klarkom, i sa pevačicom Alison Mojet, koja će formirati Iazoo (poznatu kao Iaz u SAD) sa Klarkom nakon što je napustio Depeche Mode.

„Od naše 10. godine“, napisao je Mojet na Tviteru u četvrtak. „Isto imanje. Drugovi iz razreda da etiketiraju drugove. On koji je verovao svom staroj bandi i oni sa njim. To se ne računa. Fleč. Nemam reči.“

Kao tinejdžeri, Flečer i Klark bi formirali kratkotrajnu grupu „No Romance“.

Sa Gorom, koga je Flečer upoznao u pabu u Basildonu 1980. godine, formirali su trio Composition of Sound, sa sva trojicom koji su svirali sintisajzer. Gahan je regrutovan u grupu kasnije tokom godine, a ime je promenjeno u Depeche Mode.

Flečer će ostati sa grupom do svoje smrti, iako su ga borbe sa depresijom 1994. godine podstakle da odustane od turneje.

Pokrenuo je sopstvenu izdavačku kuću Toast Havaii 2002. godine, izdavši album grupe CLIENT.

Flečer je izvodio DJ setove na koncertima benda, što je nastavio da radi na festivalima i klubovima nakon što su se on i CLIENT razišli.

Iza Flečera je ostala supruga Grain Mulan sa skoro 30 godina i njihova deca Megan i Džo.