Xcel čisti izlivenu radioaktivnu vodu u fabrici u Minesoti

Xcel čisti izlivenu radioaktivnu vodu u fabrici u Minesoti

Iz puknute cevi u nuklearnoj elektrani Monticello kompanije Xcel Energy iscurilo je oko 400.000 galona vode koja sadrži radioaktivni tricijum, a kompanija radi na čišćenju kontaminiranog oblaka, saopštili su državni regulatori u četvrtak.

I Xcel i Agencija za kontrolu zagađenja Minesote rekli su da nema rizika za vodu za piće od izlivanja, koje je praćeno do cevi koja povezuje dve zgrade na prostoru od samo pola inča. Izlivanje je prvi put prijavljeno državnim i saveznim regulatorima 22. novembra 2022. Izvor je pronađen 19. decembra i zakrpljen ubrzo nakon toga, navodi MPCA.

Xcel Energy i država aktivno upravljaju lokacijom kako bi bili sigurni da podzemni oblak tricijuma ne počne da pluta izvan imanja, uključujući i obližnju reku Misisipi, rekao je Kirk Koudelka, pomoćnik komesara u MPCA. Voda se ispumpava iz bunara na lokaciji kako bi se uklonila kontaminacija i kontrolisao njen podzemni tok. Xcel Energy plaća uzorkovanje, pumpanje i privremeni tretman, rekao je Koudelka.

„Naš cilj je da uklonimo izvor, kontaminaciju koja je dole što je više moguće“, rekao je on.

Kada je curenje otkriveno, Xcel Energy je počeo da preusmerava vodu u sistem za prečišćavanje vode u postrojenju – korak koji se nastavlja.

„Uspeli smo da ga obuzdamo tako da više ne curi voda“, rekao je Kristofer Klark, predsednik Xcel Energy-a za Minesotu. Klark je procenio da će radovi na sanaciji trajati oko godinu dana; preduzeće još nema procenu troškova.

Koudelka je rekao da je MPCA najavljivao curenje skoro tri meseca nakon što je zakrpljen jer „sada imamo dovoljno informacija da ih možemo podeliti sa širom grupom“.

Visok nivo tricijuma u ​​podzemnim vodama prijavljen je Regulatornoj komisiji za nuklearnu energiju kada je prvi put otkriven, koja je sledećeg dana objavila izveštaj o „nehitnim slučajevima“ u svojoj javnoj listi nuklearnih događaja. Listing navodi da se istražuje izvor tricijuma.

Tricijum je blago radioaktivni oblik vodonika koji se povremeno javlja u prirodi, ali češće od ljudskih aktivnosti kao što je proizvodnja nuklearne energije, navodi se na veb stranici NRC-a. Tricijum se ponekad namerno ispušta iz elektrana prema pravilima NRC.

Kao i obični vodonik, bezbojni gas bez mirisa može da reaguje sa kiseonikom i stvori vodu, poznatu kao voda sa tricijam. Koristi se u nekim naučnim radovima, uključujući i kao tragač u biohemijskim istraživanjima, prema Agenciji za zaštitu životne sredine. EPA ima ograničenje za količinu tricijuma koja može biti prisutna u vodi za piće — 20.000 pikokurija po litru — da bi zaštitila ljude od radijacije.

„Mi smo daleko iznad 20.000 pikokurija po litru EPA standarda“, rekao je Klark. U vodi direktno ispod biljke, broj pikokurija po litru bio je u milionima.

Međutim, ovi visoki nivoi se brzo smanjuju kako se tricijum razblaži u podzemnim vodama. „Ovo ne predstavlja problem javnog zdravlja ili pitke vode“, rekao je Klark. Kompanija prati oblake u dva desetina bunara.

Voda sa tricijatom ne može naškoditi nekome samo blizinom, rekao je Danijel Haf, pomoćnik komesara za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Minesote. Jedini način na koji osoba može biti izložena zračenju je da ga pije ili udiše, rekao je on.

Ljudi su redovno izloženi malim količinama zračenja zbog medicinskih procedura, pa čak i aktivnosti poput sunčanja ili letenja avionom, rekao je Haf. Ali efekti na zdravlje su kumulativni, zbog čega je važno ograničiti kontakt kada je to moguće.

„Izloženost javnosti od nuklearne elektrane trebalo bi da bude nula“, rekao je Haf.

U saopštenju, grad Montičelo je ukazao da njegova voda za piće nije pogođena i da se curenje dogodilo izvan područja gde crpi podzemne vode za opštinske bunare.

Xcel Energy je rekao da će ispitati cev koja je izazvala curenje da bi razumela kako je otkazala.

Nivoi tricijuma iz curenja u Montičelu su znatno ispod bezbednosnih pragova koje je odredio NRC, a fabrika ne krši propise, rekla je Viktoria Mitling, portparol NRC-a. Curenje tricijuma, dodala je, „nije neuobičajeno za nuklearna postrojenja“.

Curenje je problem za stare biljke jer se tricijum tako lako meša u vodu, rekao je Edvin Lajman, direktor za bezbednost nuklearne energije u Uniji zabrinutih naučnika. Dakle, gde god bi voda mogla da pobegne iz nuklearne elektrane, tricijum bi takođe mogao, rekao je.

Tokom godina bilo je nenamernih ispuštanja tricijuma u ​​nekoliko elektrana.

Xcel Energy je pratio podzemne vode u blizini fabrike u Montičelu u potrazi za tricijumom mnogo pre nedavnog izlivanja, a 2009. je otkrio nivoe tricijuma na 21.300 pikokurija po litru u novoiskopanom bunaru u Montičelu, prema izveštaju MPR-a.

Kompanija obično uzorkuje vodu iz 18 bunara, u rasponu od svakog meseca do svake godine, prema januarskom Xcel Energy dokumentu NRC-u. Jedna bušotina u Montičelu imala je povišene nivoe tricijuma od 2009.

Već je postojao razblaženiji oblak tricijuma pre izlivanja, rekao je Xcel Energy u podnesku NRC-a. „Čini se da perjanica stagnira ispod zgrade turbine. Tricijum je „migrirao“ kroz betonski pod zgrade turbine, navodi se u podnesku.

Uprkos tom prodiranju, najviši nivo tricijuma koji je Xcel pronašao od 2016. bio je manji od polovine saveznog ograničenja vode za piće, navodi se u podnesku.

U 2012, Xcel je pustio 27 galona vode zaražene tricijumom iz nuklearne elektrane na ostrvu Prairie u blizini Red Vinga nakon curenja kondenzatorskog sistema. To curenje je navodno sadržalo 15.000 pikokurija po litru tricijuma.

U 2019. godini, Xcel je najavio planove da produži životni vek fabrike u Montičelu za najmanje deset godina posle 2030. godine, kada ističe njena trenutna NRC licenca. Pre dva meseca, kompanija je podnela zvanični zahtev NRC-u za produženje Montičelove licence za još 20 godina.

Curenje tricijuma „ima neke implikacije na obnavljanje njihove dozvole“, rekao je Lajman. Upravljanje objektom za starenje je „očigledno jedno od ključnih pitanja“.

Fabrika u Montičelu otvorena je 1971. godine, iako je Xcel tokom godina potrošio desetine miliona dolara održavajući fabriku ažurnom.

Kompanija kaže da je produženje života i Montičela i ostrva Preri za 20 godina od ključnog značaja za ispunjavanje novog državnog zakona koji obavezuje električnu energiju u potpunosti bez ugljenika do 2040. Federalne licence za dva reaktora na ostrvu Prairie ističu 2033. i 2034. godine.