Skupština Srbije zaključila je dvodnevnu raspravu o Kosovu

Skupština Srbije zaključila je dvodnevnu raspravu o Kosovu

Poslanici Narodne skupštine Srbije zaključili su dvodnevnu raspravu o Kosovu i većinom glasova usvojili izveštaj Vlade Srbije o pregovorima o Kosovu od septembra 2022. do sredine januara 2023. godine.

Od 186 prisutnih poslanika, za izveštaj vlade glasalo je 153, protiv 23, devet poslanika nije glasalo.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su dva dana na posebnoj sednici posvećenoj Kosovu i Metohiji, na čijem dnevnom redu je bio Vladin izveštaj o pregovorima sa Prištinom od septembra prošle godine do sredine januara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da zemlja plaća visoku cenu u međunarodnim odnosima zbog neuvođenja sankcija Rusiji, ali još nema nameru da menja ovu odluku.

Vučić je, predstavljajući izveštaj u četvrtak, rekao da mu je cilj otvorena diskusija o izazovima sa kojima se zemlja suočava, a ne prebacivanje odgovornosti. Diskusija u četvrtak bila je praćena oštrim verbalnim sukobima i međusobnim optužbama, a sastanak je u jednom trenutku bio na ivici fizičkog obračuna poslanika vladajuće stranke i dela opozicije.

Predsednik je u četvrtak predstavio ceo francusko-nemački plan za Kosovo. Umesto toga, rekao je da će govoriti o najgorim tačkama sporazuma. Rekao je i da ima lepih trenutaka, ali nam niko ne garantuje „medenjak”.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, devet godina nakon što je bombardovanjem Beograda okončan brutalni rat Slobodana Miloševića 1998-99 protiv etničkih kosovskih Albanaca.

Beograd i dalje odbija da prizna nezavisnost Prištine i pokušava da spreči Kosovo da postane kandidat za članstvo u EU, učlanjenje u Unesko i članstvo u NATO.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je krajem avgusta da je spreman da prihvati koncept sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom koji su predložile Francuska i Nemačka.

Prema ovom planu, Srbija se više neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Obe zemlje se takođe obavezuju da će jedna drugoj podržavati pristupanje EU, kao i da će „nastaviti dijalog uz posredovanje EU radi zaključivanja pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa”.