Rusija je odgovorila na predlog Zelenskog za referendum u Ukrajini

Rusija je odgovorila na predlog Zelenskog za referendum u Ukrajini

Postavljanje mirovnih uslova na narodno glasanje u Ukrajini škodiće pregovorima, rekla je Rusija.

Rusija je saopštila da će predlog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se uslovi mogućeg mirovnog sporazuma iznesu na referendum samo naštetiti tekućim razgovorima, čiji je cilj okončanje sukoba između dve zemlje. Moskva je pokrenula vojni napad na svog suseda krajem prošlog meseca.

„Uvereni smo da stavljanje [uslova] pred javnost u ovom trenutku može samo da potkopa pregovore koji već idu mnogo sporije i manje značajni nego što želimo da budu“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u utorak.

Zelenski je sugerisao da bi mirovni uslovi od „istorijskog” značaja mogli biti predmet referenduma. „Narod će morati da odgovori na određene… kompromise“, rekao je on novinarima u ponedeljak, dodajući da detalji i dalje zavise od razgovora sa Moskvom.

Ukrajinski lider je ranije predlagao razne provere javnog mnjenja koji nikada nisu urodili plodom.

Ruska i ukrajinska delegacija održale su nekoliko rundi razgovora u Belorusiji, lično, pre nego što su na kraju prešle na razgovore putem video veze, u pokušaju da ubrzaju proces.

Zelenski je ponovio da Kijev traži bezbednosne garancije od Rusije i Zapada. Moskva je u međuvremenu saopštila da želi da Ukrajina zvanično postane neutralna zemlja, odustajući od svoje kandidature za pridruživanje NATO-u, vojnom bloku predvođenom SAD, koji Rusija smatra pretnjom.

Moskva je dalje saopštila da želi „demilitarizaciju“ i „denacifikaciju“ Ukrajine, kao i da Kijev prizna Krim kao deo Rusije, a republike u Donjecku (DNR) i Lugansku (LNR) kao nezavisne države.

Krim, koji je prešao pod kontrolu Kijeva kada su obe zemlje bile deo SSSR-a, glasao je da napusti Ukrajinu i pridruži se Rusiji ubrzo nakon puča u Kijevu 2014. godine, koji je zbacio izabranu vladu. Donbasske republike su se iste godine odvojile od Ukrajine, uz prećutnu rusku podršku.

Moskva je napala Ukrajinu 24. februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da primeni mirovne sporazume iz Minska i konačnog priznanja nezavisnosti DNR i LNR od strane Rusije. Nameravali su se sporazumi koje je posredovala međunarodna zajednica da postanu autonomni regioni u Ukrajini.

Kijev kaže da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da planira da silom povrati dve republike.