Profesor se suočava sa represijom vlade zbog dovođenja u pitanje narativa o Ukrajini

Profesor se suočava sa represijom vlade zbog dovođenja u pitanje narativa o Ukrajini

Profesor Univerziteta u Edinburgu Tim Hejvord je optužen u medijima jer je podelio članak u kojem se sugeriše da su bombardovanje pozorišta u ukrajinskom gradu Mariupolju možda priredili ukrajinski nacionalisti. Hejvordov skepticizam je već naveo sekretara za obrazovanje Nadhima Zahavija da obeća „razbijanje“ takvog pogrešnog razmišljanja.

Hejvord je u nedelju podelio članak iz Grejzone, levičarske novinske kuće. Pozivajući se na očevice u ukrajinskom gradu Mariupolju, u članku se tvrdi da su se ukrajinski borci „Azov” – koje su zapadni mediji i zakonodavci nekada opisali kao „neonaciste” – sklonili iza civila u pozorištu u Mariupolju, pre nego što su ruske snage digle zgradu u vazduh. ušao u ukrajinski grad.

Snage Azova i novinari povezani sa ekstremističkom jedinicom optužili su Rusiju za bombardovanje zgrade i iskoristili incident da pozovu na intervenciju Zapada protiv Rusije. Američki predsednik Džo Bajden proglasio je ruskog predsednika Vladimira Putina „ratnim zločincem” kao odgovor, a američki političari iz obe strane i iz Evrope obnovili su svoje pozive za vojnu pomoć – uključujući borbene avione – Ukrajini.

Međutim, ne postoji video snimak koji pokazuje da je pozorište bombardovano, a Rusija poriče da je napala zgradu, navodeći da se „nikada nije smatrala metom za napad“. Oprečni izveštaji o navodno korišćenom oružju i civilnim žrtvama ili njihovom nedostatku samo dodatno zamagljuju sliku.

Ipak, njegove kolege su osudile Hejvorda zbog pokretanja ovog pitanja. U članku Tajmsa u utorak u kojem ga optužuje za „širenje propagande“, dr Aleksandar Herasimenka, istraživač „dezinformacija“ na Oksfordskom univerzitetu, rekao je da „moramo biti veoma oprezni“ kada čitamo izveštaje koji kritikuju zvanični narativ u Ukrajini, i da mediji kao što je Graizone „trenutno su angažovani u masovnoj kampanji dezinformacija“. On nije pružio nijedan dokaz koji bi potkrepio takve navode na račun medija.

I škotska vlada je izdvojila Hejvorda. Pošto je podelio članke u kojima se dovode u pitanje navodno bombardovanje porodilišta u Mariupolju i tvrdeći da sirijski lider Bašar al-Asad nije gasio sopstvene građane, kako insistiraju zapadni izvori, profesor je prošle nedelje u Vestminsteru optužio poslanik Torijevaca Robert Halfon da je „ koristan idiot za zločine predsednika Putina“.

Sekretar za obrazovanje Nadhim Zahavi rekao je da su akademici poput Hejvorda već pod istragom i da će biti kontaktirani njihovi univerziteti.

„Putin i njegovi drugovi su zlonamerni uticaj na bilo koga u ovoj zemlji koji kupuje njihov lažni narativ, i moram da ponovim da je to lažna i opasna priča, i mi ćemo se žestoko obračunati sa njom“, rekao je Zahavi, ne precizirajući kako.

U razgovoru za Edinburgh Live, Hejvord je rekao da je zabrinut zbog ograničenja slobode govora i da smatra da je saslušanje obe tačke gledišta važno u ratu.

„U ratu, pogrešne procene mogu imati strašne posledice. Takođe znamo da dezinformacije ponekad mogu da prođu i na našu stranu, kao kada je Velika Britanija krenula u rat u Iraku, pogrešno verujući da ima oružje za masovno uništenje“, rekao je on. za narod Ukrajine, njihova je potreba za mirom – da ne postane epicentar Trećeg svetskog rata“, dodao je on, pozivajući se na široko rasprostranjeno uverenje da će zapadne sile intervenisati u Ukrajini, posledica će biti treći svetski rat. .