Nafta rizikuje dalji rast cene nakon oštećenja naftovoda, upozoravaju stručnjaci

Nafta rizikuje dalji rast cene nakon oštećenja naftovoda, upozoravaju stručnjaci

Oštećenje opreme izazvano olujom primoralo je Kaspijski cevovodni konzorcijum da delimično obustavi rad.

Kaspijski cevovodni konzorcijum (CPC) – jedan od ključnih svetskih gasovoda – bio je primoran da obustavi rad jednog od udaljenih uređaja za privez na svom Pomorskom terminalu u blizini Novorosije zbog „kritičnog” oštećenja opreme izazvanog olujom. Kao rezultat incidenta, očekuje se značajno povećanje deficita nafte na svetskom tržištu, smatraju stručnjaci.

Naftovod, kojim se dnevno iz Kazahstana doprema oko 1,2 miliona barela sirove nafte u Evropu i SAD, navodi se u saopštenju da stanje dva creva ne dozvoljava „bezbedan rad uređaja“.

„Moramo da eliminišemo svaki rizik od ulaska nafte u more, tako da je, naravno, ova oprema trebalo da bude stavljena iz upotrebe radi preventivnog održavanja“, objasnio je generalni direktor CPC Nikolaj Gorban.

Rekao je da će popravke na svakom od oštećenih plutajućih creva – koje treba popraviti jedno za drugim, a ne istovremeno – trajati najmanje tri nedelje. Međutim, vremenski uslovi ostaju glavni faktor kada je u pitanju vremenski okvir rada.

Preduzeće za sada ima svu neophodnu opremu za popravke, ali bi do nabavke rezervnih delova moglo doći u budućnosti, s obzirom na trenutne okolnosti, upozorio je CPC.

„U ovoj situaciji, rukovodstvo Konzorcijuma mora da prijavi moguće smanjenje obima transporta nafte u najskorije vreme za faktor tri od zahteva pošiljalaca“, navodi se u saopštenju naftovoda, čiji su suvlasnici Rusija, Kazahstan, i niz velikih igrača na međunarodnom tržištu nafte, navodi se u saopštenju.

Privremeni prekid rada jednog od najvećih naftovoda u svetu pogodiće mnoge, ali posebno potrošače u južnoj Evropi – Italija, Španija i jug Francuske tradicionalno dobijaju naftu sa daljinskog privezišta pogođenog CPC-a, rekao je stručnjak sa ruskog finansijskog univerziteta i rekao je vodeći analitičar Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Igor Juškov.

„Već postoji deficit na svetskom tržištu, a kada jedan prilično veliki igrač smanji isporuke, makar sa ovog terminala, to će pogoršati deficit i, po svemu sudeći, pogurati cene nafte“, rekao je on i dodao da preusmeravanje zaliha bi „zahtevalo vreme i dodatne troškove“.

Pored južne Evrope, incident na CPC bi mogao biti „neprijatan događaj za SAD“, rekao je Juškov.

„Oko 10-15% obima je otišlo (sa ovog terminala) na američko tržište. Za SAD je to takođe neprijatan događaj – upravo su odbili rusku naftu, treba da traže alternativnog snabdevača, a onda drugi snabdevač prekida isporuke. Zbog toga bi cene goriva na domaćem tržištu SAD mogle da porastu“, tvrdi ekspert.

Vreme incidenta je, prema rečima Juškova, „veoma nesrećno“.

„Ako se ovaj događaj poklopi sa drugim faktorima, mogla bi nastupiti savršena oluja i cene bi se mogle vratiti na 140 do 150 dolara po barelu“, rekao je on.

Dobra stvar današnje vesti je da je problem samo privremen, naglasio je drugi stručnjak Kiril Rodionov iz Instituta za razvoj tehnologija u gorivno-energetskom kompleksu. Prema njegovim proračunima, „počev od trećeg kvartala, CPC će nastaviti isporuku nafte u istim količinama“.

Ruske vlasti su se obavezale da će učiniti sve što mogu da smanje poremećaj.

„Naravno, želeli bismo da se oporavak dogodi što je pre moguće i da se posledice otklone, jer to utiče na ruske kompanije, to utiče, između ostalog, na proizvodnju ruskih kompanija u regionu. Dakle, naravno, mi ćemo ovde dati sve od sebe da rešimo ove potencijalno ozbiljne posledice“, rekao je zamenik ministra energetike Pavel Sorokin.

Globalna energetska tržišta su reagovala šokom i nestabilnošću na sukob u Ukrajini, pri čemu su cene gasa u SAD dostigle istorijske rekorde ranije ovog meseca. Odluke SAD i Velike Britanije da zabrane uvoz ruske energije takođe su izvršile ogroman pritisak na tržište.