SAD optužuju Kinu i Rusiju da podstrekuju Kim Džong Una

SAD optužuju Kinu i Rusiju da podstrekuju Kim Džong Una

UJEDINjENE NACIJE – Sjedinjene Države optužile su u sredu Kinu i Rusiju da podstiču severnokorejskog lidera Kim Džong Unu tako što su štite Pjongjang od pokušaja ojačavanja sankcija Saveta bezbednosti UN uvedenih zbog njegovog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

„DNRK (Severna Koreja) je uživala potpunu zaštitu od dva člana ovog saveta“, rekla je američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild. Ukratko, dve stalne članice Saveta bezbednosti omogućile su Kim Džong Unu.

Savet od 15 članova sastao se u sredu u Severnoj Koreji nakon što je Severna Koreja sa nuklearnim oružjem u utorak probno ispalila balističku raketu koja se vinula iznad Japana prvi put posle pet godina i izazvala upozorenje za tamošnje stanovnike da se zaklone.

Kina i Rusija nisu htele sastanak javnog saveta, tvrdeći da to ne bi bilo pogodno za ublažavanje situacije.

Nakon sastanka u sredu, devet članica Saveta bezbednosti – Sjedinjene Države, Britanija, Francuska, Albanija, Brazil, Indija, Irska, Norveška i Ujedinjeni Arapski Emirati – osudilo je lansiranje rakete Severne Koreje u zajedničkom saopštenju.

Zamenik kineskog ambasadora u UN Geng Šuang rekao je da Savet bezbednosti treba da odigra konstruktivnu ulogu „umesto da se oslanja samo na snažnu retoriku ili pritisak“.

„Diskusije i razmatranja treba da doprinesu detantu, a ne da podstiču eskalaciju. Oni bi trebalo da promovišu nastavak dijaloga umesto da šire razlike i da stvaraju jedinstvo umesto da stvaraju podele“, rekao je on.

U maju su Kina i Rusija stavile veto na pokušaj SAD da se uvedu dodatne sankcije UN protiv Severne Koreje zbog njenih obnovljenih lansiranja balističkih projektila, javno podelivši Savet bezbednosti UN po prvi put otkako je počeo da kažnjava Pjongjang 2006.

Zamenica ruskog ambasadora u UN, Ana Evstignjejeva, rekla je Savetu bezbednosti da je „uvođenje novih sankcija protiv DNRK ćorsokak“ i da donosi „nula rezultata“.

„Uvereni smo da mehanizmi UN i Saveta bezbednosti moraju da se koriste za podršku međukorejskom dijalogu i multilateralnim pregovorima, a ne da im postanu prepreka“, rekla je ona.

Savet bezbednosti je godinama zabranjivao Severnoj Koreji da sprovodi nuklearne testove i lansiranje balističkih projektila, koji je tokom godina pojačao sankcije Pjongjangu kako bi pokušao da prekine finansiranje tih programa.

Poslednjih godina, Kina i Rusija koje su imale pravo veta predložile su da se sankcije UN Severnoj Koreji ublaže u humanitarne svrhe i da se Pjongjang vrati na zaustavljene međunarodne pregovore sa ciljem da ubede Kima da izvrši denuklearizaciju.

„Ovo je jasan napor Kine i Rusije da nagrade DNRK za svoje loše postupke i ovaj savet ga ne može shvatiti ozbiljno“, rekao je Tomas-Grinfild, misleći na zvanično ime Severne Koreje – Demokratska Narodna Republika Koreja.

Kina i Rusija okrivile su zajedničke vojne vežbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje za provociranje Severne Koreje. Tomas-Grinfild je odbacio ove primedbe, rekavši da „nema ekvivalencije između ove dve aktivnosti“.