Predsednik Argentine imenovao novog šefa ekonomije

Predsednik Argentine imenovao novog šefa ekonomije

Argentinski predsednik Alberto Fernandez imenovao je ekonomistu i vladinog zvaničnika Silvinu Batakis za novog ministra ekonomije u nedelju uveče nakon iznenadne ostavke dugogodišnjeg ministra Martina Gusmana usred kriza i tenzija.

Fernandez je održavao sastanke ceo dan, uključujući i sa svojom moćnom potpredsednicom koja izaziva podele, Kristinom Fernandes de Kiršner, dok je trčao da pronađe novog šefa ekonomije nakon što je šokantan odlazak Gusmana, ključnog saveznika, uzdrmao njegovu vladu levog centra.

Predsednički portparol Gabrijela Seruti saopštila je da je Fernandez imenovao Batakisa na tu ulogu. Bila je ministar ekonomije za ključnu provinciju Buenos Ajres od 2011. do 2015. i vodila je vladin sekretarijat.

Guzman, 39, podneo je ostavku kasno u subotu usred rastućih tenzija unutar vladajuće peronističke koalicije oko toga kako se nositi sa ekonomskim krizama koje su pogoršane ruskom invazijom na Ukrajinu i inflacijom do neba.

Šokantni izlazak izvukao je na površinu duboke podele u vladi, sa militantnijim krilom oko Fernandeza de Kirhnera koji je izgleda zadao udarac umerenijem krilu zbog ekonomskih planova.

„Suočavamo se sa složenom političkom krizom, produbljenom borbom za vlast“, ​​rekao je Rosendo Fraga, politički analitičar.

Guzman, umereni čovek koji je služio od 2019. godine, bio je pokretačka snaga velikih restrukturiranja duga kod poverioca. On je takođe bio ključan za sklapanje ugovora od 44 milijarde dolara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ove godine o zameni neuspelog programa iz 2018. sa globalnim kreditorom.

Izvor u predsedničkoj palati rekao je da su predsednik i potpredsednik, koji se poslednjih meseci nisu uvek viđali oči u oči, vodili „prijateljski“ dijalog, pomažući im da postignu dogovor oko toga ko treba da vodi ministarstvo ekonomije.

Batakis, koji je bliži prijatelj sa krilom Fernandeza de Kirhnera, biće ključan u oblikovanju ekonomske politike u vezi sa strogo kontrolisanim deviznim tržištem, tekućim poslovima sa dugovima i trgovinom. Argentina je veliki izvoznik soje, pšenice i kukuruza.

Analitičar Goldman Saksa Alberto Ramos rekao je da je odlazak Gusmana politički udarac za Fernandeza, koji se već suočava sa opadanjem podrške u istraživanjima javnog mnjenja uoči izbora sledeće godine, i da bi mogao da ugrozi odnos sa MMF-om.

„Politički slabije i nepopularno predsedništvo povećalo bi rizik da bi makropolitika postala heterodoksnija i intervencionistička“, napisao je on u belešci, dodajući da će devizna i druga lokalna tržišta verovatno ostati pod pritiskom.

Gusman se našao na udaru militantnog krila vladajuće koalicije oko Fernandeza de Kiršnera, koje se zalagalo za veću državnu potrošnju za podršku teško pogođenim Argentincima.

On je balansirao taj pritisak sa potrebom da se smanji duboki fiskalni deficit, koji je postao oštriji usred rastućih troškova uvoza energije koji su pogodili devizne rezerve.

Ekonomista Džozef Stiglic, Guzmanov mentor i bliski saveznik, rekao je da je ministar uradio snažan posao na rešavanju dužničke krize koju je ostavila prethodna vlada i oživljavanju rasta nakon pandemije, ali su rascepi u vladi učinili stvari neodrživim.

„Njegovi duboki principi onemogućili su mu da nastavi funkciju bez posvećenosti vlade ujedinjenom, integrisanom i koordinisanom pristupu ogromnim izazovima sa kojima se suočava ekonomija“, rekao je Stiglic.