NATO počinje vežbe u blizini ruske granice

NATO počinje vežbe u blizini ruske granice

Hiljade vojnika iz 14 zemalja, uključujući SAD, Švedsku, Finsku i Ukrajinu, učestvuju u ogromnim vežbama u Estoniji.

U Estoniji su u ponedeljak počele velike vojne vežbe NATO-a. Vežba pod nazivom „Jež 2022“ jedna je od najvećih u istoriji baltičke nacije, navodi vojni blok. U vežbe će učestvovati oko 15.000 vojnika iz 14 zemalja, uključujući i članice vojnog bloka i njihove partnere.

Među onima koji će učestvovati u vežbi su vojnici iz Finske, Švedske, Gruzije i Ukrajine, javio je finski javni servis Ile. Vežbe će obuhvatiti sve rodove oružanih snaga i uključiće vazdušne, morske i kopnene vežbe, kao i obuku iz sajber ratovanja, navodi emiter.

Prema saopštenju NATO-a, tokom vežbi će u vežbama učestvovati i desantni brod američke mornarice Vasp „Kirsardž“. I vojni blok i zamenik komandanta estonskih odbrambenih snaga, general-major Veiko-Velo Palm, negirali su da vežbe na nešto više od 60 kilometara od ruske granice imaju ikakve veze sa tekućom vojnom akcijom Moskve u Ukrajini.

Vežbe su počele samo dan nakon što su Finska i Švedska zvanično objavile svoje planove za pridruživanje NATO-u, a planirane su mnogo pre nego što je izbio sukob u Ukrajini, rekli su zapadni zvaničnici.

Vežbe u Estoniji su, međutim, samo jedan deo velikih vojnih aktivnosti NATO-a u blizini ruske granice. Druga baltička država, Litvanija, domaćin je vežbe „Gvozdeni vuk“, u kojoj učestvuje 3.000 vojnika NATO-a i 1.000 komada vojne opreme, uključujući nemačke tenkove Leopard 2.

Dve najveće vežbe NATO-a – „Defender Europe“ i „Svift Response“ – održavaju se u Poljskoj i osam drugih zemalja, u kojima učestvuje 18.000 vojnika iz 20 zemalja, navodi se u saopštenju NATO-a u petak.

„Vežbe poput ovih pokazuju da je NATO jak i spreman da zaštiti naše nacije i da se brani od svake pretnje“, rekla je portparolka vojnog bloka Oana Lungesku, dodajući da vežbe „pomažu da se ukloni svaki prostor za pogrešne procene ili nesporazume u vezi sa našom rešenošću da zaštiti i brani svaki pedalj savezničke teritorije“.

Snage za reagovanje NATO-a trenutno učestvuju u vežbama „Vetiner Heide“ od 7.500 vojnika u Nemačkoj. Sredozemno more uskoro će biti svedok pomorskih vežbi serije „Neptun“ u kojima će učestvovati udarna grupa nosača USS „Hari S. Truman“ koja će biti stavljena pod komandu NATO-a. Ovo će biti tek drugi put od kraja Hladnog rata da je američka grupa nosača prebačena pod komandu vojnog bloka, saopštio je NATO.

U junu će baltičke države i Poljska biti domaćini onoga što NATO opisuje kao „najveću evropsku integrisanu vežbu vazdušne i protivraketne odbrane“, u kojoj će učestvovati 23 zemlje.

Krajem aprila, Finska je bila domaćin vojnih vežbi NATO-a. Sada je takođe domaćin zajedničke kopnene vežbe, u kojoj učestvuju trupe iz SAD, Velike Britanije, Estonije i Letonije.

Ogromne vojne ratne igre odvijaju se usred pojačanih tenzija između Rusije, NATO-a i nekih partnera iz vojnog bloka. Finska, koja deli dugu granicu sa Rusijom, i Švedska odlučile su da preispitaju svoju dugogodišnju politiku nesvrstanosti nakon velike promene javnog mnjenja nakon pokretanja ruskog napada na Ukrajinu.

Ovaj razvoj događaja izazvao je talas kritika iz Moskve, koja je upozorila da će morati da odgovori ako Finska i Švedska uđu u NATO. Moskva takođe tvrdi da širenje NATO-a smatra direktnom pretnjom sopstvenoj bezbednosti.