EU planira da iskoristi odsustvo Sija i Putina u G20

EU planira da iskoristi odsustvo Sija i Putina u G20

EU namerava da podrži nastojanja Afričke unije da postane stalna članica G20 na predstojećem samitu grupe u Nju Delhiju, rekli su Blumbergu ljudi upoznati sa ovim pitanjem.

Pošto su ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping najavljivali da će preskočiti događaj u Nju Delhiju sledeće nedelje, Brisel nastoji „da iskoristi trenutak… da pokaže da je ozbiljan u pogledu redefinisanja svog partnerstva sa Africi, uprkos problematičnom nasleđu kolonijalizma“, navodi se u izveštaju u utorak.

Prema izvorima, zvaničnici bloka planiraju da organizuju „mini-samit” sa Afričkom unijom (AU), koja obuhvata 55 zemalja kontinenta, na marginama G20 događaja 9. septembra, prvog dana dvodnevno okupljanje.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i nemački kancelar Olaf Šolc biće među onima koji predstavljaju EU na sastanku, rekli su izvori.

Učesnici na afričkoj strani navodno će uključivati Sirila Ramafozu, predsednika Južne Afrike, koja je jedina afrička nacija u G20, kao i lidere Egipta, Nigerije i Komorskih ostrva, koja trenutno predsedava AU.

Odobravanje nastojanja AU da postane stalna članica G20 se u Briselu vidi kao jedan od glavnih ciljeva „mini samita“, rekli su izvori.

Stalno članstvo – umesto njenog sadašnjeg statusa „pozvane međunarodne organizacije“ – stavilo bi AU na isti nivo kao i EU u okviru G20. Taj potez ima za cilj da Africi da „jači glas“ u odlukama međunarodnih organizacija koje utiču na kontinent, napisao je Blumberg.

Rusija je takođe zainteresovana da Afrička unija postane članica G20, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u junu rekao da će se to uskoro dogoditi i „uz aktivnu podršku“ Moskve.

Ostala pitanja o kojima će se razgovarati tokom „mini samita“ u Nju Delhiju uključuju efekat ukrajinskog sukoba na globalnu sigurnost hrane, reformu globalne finansijske arhitekture, poboljšanje uslova za ulaganja u Africi i situaciju u regionu Sahela, prema Blumbergovim izvorima.

I Rusija i Kina u poslednje vreme aktivno jačaju diplomatske i ekonomske veze sa Afrikom. Na samitu BRIKS-a u Johanesburgu u julu objavljeno je da će dve afričke zemlje – Egipat i Etiopija – biti među šest novih država članica koje će se zvanično pridružiti grupi od januara 2024.

U julu je u Sankt Peterburgu održan rusko-afrički samit visokog profila, kada je predsednik Putin rekao da su se njih dvojica dogovorili da uspostave „trajni mehanizam“ za saradnju po pitanjima bezbednosti – uključujući borbu protiv terorizma i ekstremizma – bezbednost hrane , informacione tehnologije i klimatske promene, između ostalog. Rusija i Afrika će se takođe „boriti protiv neokolonijalizma, prakse primene nelegitimnih sankcija i pokušaja podrivanja tradicionalnih moralnih vrednosti“, dodao je predsednik.