Kremlj komentariše direktan susret Zelenskog i Putina

Kremlj komentariše direktan susret Zelenskog i Putina

Mogući pregovori zavise od „modaliteta“ mirovnih sporazuma, kaže Moskva.

Direktan sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog zavisi od „modaliteta” dokumenta koji je trebalo da potpišu, rekao je zvaničnik Kremlja u petak.

Odgovarajući na pitanje novinara da li dokument o rešavanju sukoba u Ukrajini zahteva da ga oba predsednika lično potpišu ili ne, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da to „zavisi od modaliteta dokumenta koji tek treba da se usaglasi“, prenosi Rojters. Ruska novinska agencija TASS.

Peskov je takođe primetio da je ruska strana spremna da radi mnogo brže nego što je bila u ovom trenutku, ali ukrajinska strana „nažalost“ ne pokazuje znake da bi mogla da ubrza proces. Uprkos ovim činjenicama, tok posla se odvijao, potvrdio je portparol.

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je u četvrtak da bi se Zelenski mogao sastati sa Putinom „u narednim nedeljama“, ali samo pod uslovom da je spreman mirovni sporazum između Moskve i Kijeva. Ruska i ukrajinska delegacija održale su nekoliko rundi mirovnih pregovora u Belorusiji od početka tekućih neprijateljstava krajem februara, koji su nastavljeni u formatu dnevne video konferencije. Pregovori su doveli do toga da Kijev i Moskva pronađu zajednički jezik o organizovanju humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz ratnih zona.

Fajnenšel tajms je u sredu izvestio o „značajnom napretku“ u mirovnim pregovorima, a list tvrdi da su dve strane razgovarale o nacrtu plana od 15 tačaka. Moskva je to opovrgla kao lažnu, koja je obećala da će obavestiti javnost ukoliko dođe do stvarnog iskora u pregovorima. Kijev je takođe odbacio izveštaj FT, a Podoljak je tvrdio da plan od 15 tačaka odražava zahteve Moskve i ništa više.

Moskva je napala svog suseda krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD, dok Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je pretpostavke da je planirao da silom povrati dva otcepljena regiona.