Kineska monetarna politika ima dovoljno prostora da odgovori na izazove

Kineska monetarna politika ima dovoljno prostora da odgovori na izazove

PEKING – Kineska monetarna politika ima dovoljno prostora i dovoljno alata, uključujući dalje smanjenje obaveznih rezervi banaka, da se nosi sa novim izazovima usred klimavog ekonomskog oporavka, navodi se u komentaru u državnom Securities Times-u u nedelju, prenosi Rojters.

Kineska ekonomija je porasla za samo 0,4% u drugom tromesečju u odnosu na isti period prošle godine, što je naglo smanjeno u odnosu na rast od 4,8% u prva tri meseca, saopštila je vlada u petak, pošto su široko rasprostranjena blokada radi gašenja izbijanja COVID-19 zaustavila drugu u svetu. najveća privreda.

Dok su junski podaci pokazali znake poboljšanja, analitičari ne očekuju brzi oporavak jer se Kina drži svoje stroge politike nulte COVID-19, tržište nekretnina u zemlji je u dubokom padu, a globalni izgledi su mračniji.

„Gledajući na drugu polovinu godine, osnova našeg ekonomskog oporavka još uvek nije čvrsta, a privredne operacije su i dalje suočene sa mnogim neizvesnim i nestabilnim faktorima“, navodi se u nedeljnom komentaru.

„U pogledu suočavanja sa novim izazovima i promenama koje mogu prevazići očekivanja, monetarna politika ima dovoljno prostora i dovoljno alata.

Ali mnogi analitičari veruju da Narodna banka Kine ima samo ograničen prostor za dalje ublažavanje zbog zabrinutosti oko odliva kapitala, pošto Federalne rezerve SAD i druge centralne banke agresivno podižu kamatne stope u borbi protiv rastuće inflacije.

Komentar Securities Times-a naveo je relativno ograničen stav Kine u monetarnoj politici tokom pandemije, preventivne politike za stabilizaciju odliva kapitala, uključujući smanjenje deviznih rezervi banaka i fleksibilniju valutu juan, među faktorima koji bi obezbedili tampon za spoljne šokove.

„Mi ćemo… održavati kurs juana u osnovi stabilnim na razumnom i uravnoteženom nivou i proaktivno i postojano upravljati novim izazovima i novim promenama“, navodi se u saopštenju.