Ferari na VN Majamija menja boju iz crvene u azurno plavu

Ferari na VN Majamija menja boju iz crvene u azurno plavu

Specijalno za trku Velike nagrade Majamija, Ferarijeva formula 1 koju voze Šarl Lekler i Karlos Sainc, menja boju iz tradicionalne crvene u azurno plavu.

Informacija da će na Floridi Leklerk i Sainc voziti formule svetlo plave boje obučeni u odeću istog dezena, stigla je direktno iz Ferarija.

Razlog je odavanje počasti istoriji „Skuderije“ (tim Ferarija u F1) jer je plava boja već bila korišćena u prošlosti pre nego što je uvedena crvena koja je postala poznata u celom svetu. 

Na stazi u Majamiju biće prikazana dva tonaliteta svetlo plave boje pod imenima „Plata“ i „Dino“ što se odnosi na osobe i dešavanja u prošlosti.

Nijansa „Plata“ se vezuje za Alberto Askarija koji je tu boju vezivao za boju argentinske zastave koja je donosila sreću i njemu i timu jer je on vozeći trke u svetlo plavim formulama, 1952 i 1953. godine postao prvak sveta.

Druga, nešto jača nijansa, pod imenom „Dino“ korišćena je za uniforme nekoliko vozača među kojima su  Klej Ragaconi i Niki Lauda koji su se 1974. godine zajedno popeli na podijum VN Holandije, a te uniforme je jako voleo Enco Ferari.

Međutim ovo nije prvi put da će Leklerk i Sainc voziti formule sa livrejom druge boje. Naime 2022. oba vozača su učestvovala na Velikoj nagradi Italije kada su njihove formule bile, pored tradicionalno crvene na mnogim delovima bile obojene u „žuto Modena“. Ta boja je upotrebljena na prvim formulama Ferarija nakon formiranja „Skuderije“.

Vozači su na taj način 11.09.2022 proslavili 100 godina od postojanja legendarnog autodroma u Monci.

Na početku su Ferarijeve formule bile žute boje a crvena je uvedena tridesetih godina na samom početku Svetskog šampionata formule 1 kada je Federacija tražila od svakog tima da izabere boju kojom će se predstaviti. Tako je italijanski tim postao crven, francuski plav, engleski zelen a nemački prvo bele a zatim srebrne boje.

Što se tiče zemalja van Evrope, japanske formule su crveno bele a američke belo plave. Crvena Ferarijeva boja se naziva „Rosso Corsa“ identifikovana kao „Pantone 185 C“.