Microsoft ulaže 2,2 milijarde dolara u Maleziju za infrastrukturu oblaka i veštačku inteligenciju

Microsoft ulaže 2,2 milijarde dolara u Maleziju za infrastrukturu oblaka i veštačku inteligenciju

Majkrosoft je objavio plan o ulaganju od 2,2 milijarde dolara u novu infrastrukturu oblaka i veštačke inteligencije u Maleziji, uz partnerstvo sa vladom za uspostavljanje nacionalnog centra za veštačku inteligenciju. Ovo je najveća investicija Microsofta u Maleziji do sada, kojom tehnološki gigant želi da podrži razvoj veštačke inteligencije ne samo u regionu, već i globalno.

Izvršni direktor Satja Nadela istakao je da je Microsoft posvećen podršci transformaciji veštačke inteligencije u Maleziji i da će ova investicija koristiti svim građanima te zemlje. On je dodao da će ulaganja u digitalnu infrastrukturu i veštine omogućiti malezijskim preduzećima, zajednicama i programerima da koriste najnoviju tehnologiju za podsticanje inkluzivnog ekonomskog rasta i inovacija širom zemlje.

Ovo nije prvi put da Microsoft ulaže u region jugoistočne Azije. Nedavno su najavili investicije u Indoneziji i Tajlandu, a prethodno su uložili i u Japanu i Abu Dabiju. Takođe, Microsoft planira da obezbedi obuku za veštačku inteligenciju za 2,5 miliona ljudi u nekoliko zemalja jugoistočne Azije do 2025. godine.

Premijer Malezije Anvar Ibrahim izrazio je zadovoljstvo ovom investicijom, ističući da će ona biti ključna podrška vladinim naporima da unapredi kapacitete veštačke inteligencije u zemlji. Nova investicija obuhvataće i dodatnu obuku za veštačku inteligenciju za 300.000 ljudi, uspostavljanje nacionalnog centra izvrsnosti za veštačku inteligenciju, unapređenje nacionalnih kapaciteta za sajber bezbednost i podršku rastu programerske zajednice u Maleziji.

Microsoft vidi jugoistočnu Aziju kao ključno tržište za razvoj veštačke inteligencije, sa očekivanjima da će ona doprineti značajnom rastu BDP-a regiona do 2030. godine. Ova investicija u Maleziji deo je Microsoftovog programa podrške inkluzivnom ekonomskom rastu, a očekuje se da će nacionalni centar za veštačku inteligenciju podstaći usvajanje ove tehnologije u ključnim sektorima i unaprediti digitalnu transformaciju zemlje.