Kina kupuje jeftinu rusku naftu

Kina kupuje jeftinu rusku naftu

Kineske rafinerije nafte počele su da povećavaju isporuke ruske sirove nafte usred oštro nižih cena i nadolazeće mere ograničenja cena u EU, izvestio je u petak Blumberg.

Prema njegovom izveštaju koji se poziva na anonimne trgovce, kineski privatni prerađivači, ili čajnici, kupili su nekoliko tereta ruske ESPO sirove nafte za dolazak od decembra do januara. Pošiljke su trgovane sa većim popustima u odnosu na globalnu referentnu naftu Brent od poslova sklopljenih pre samo nekoliko nedelja, objasnili su trgovci.

„Takođe se veruje da je roba kupljena u kineskim juanima, a ne u američkim dolarima, i finansirana preko lokalnih banaka i institucija“, napisao je Blumberg.

Izveštaji o povećanoj kupovini kineske nafte iz Moskve dolaze uoči 5. decembra, kada Evropska unija uvodi nove sankcije koje će zabraniti naftnom sektoru bloka da proširuje pomorske, osiguravajuće i bankarske usluge na rusku trgovinu naftom, osim ako se ne pridržavaju sa ograničenjem cene koje tek treba da se utvrdi.

U izveštaju se navodi da su trgovci zainteresovani da znaju da li Kina i Indija mogu da nastave da kupuju rusku sirovu naftu i da li će te zemlje iskoristiti predloženo ograničenje cena ili će se obratiti dobavljačima koji nisu iz EU.

„U ovom slučaju, konačna cena tereta neće biti poznata do mnogo kasnije. To je zato što se poslovi sklapaju u odnosu na prosek Brentovog februarskog ugovora, koji se može prikazati tek krajem decembra“, napisao je Blumberg, dodajući da nije jasno da li će pošiljke biti utovarene pre ili posle roka 5. decembra.

Trgovci su navodno rekli da čajnici nisu previše zabrinuti da li će njihove cisterne biti pogođene sankcijama EU ili će ispuniti kriterijume za ograničenje. To su objasnili time što su njihove kupovine vršene po principu isporuke, što ostavlja odgovornost za otpremu i osiguranje prodavcima.

U petak se EU, kako se izveštava, provizorno dogovorila o ograničenju cene ruske nafte na moru od 60 dolara po barelu, jer ima za cilj da smanji prihode Kremlja od izvoza energije. Moskva je ranije zapretila da će zaustaviti isporuku nafte zemljama koje podržavaju meru ograničenja cena.