Kripto ovde da ostane, mora biti regulisan: šef trezora Hong Konga

Kripto ovde da ostane, mora biti regulisan: šef trezora Hong Konga

Hongkong je odlučio da dozvoli maloprodajnim investitorima da trguju kriptovalutama u skladu sa svojim novim regulatornim režimom jer će „virtuelna imovina ostati“, rekao je u utorak gradski ministar koji nadgleda finansijske usluge.

Kriptovalute su zabranjene u kontinentalnoj Kini od 2021. godine, ali bivša britanska kolonija, koja ima poseban finansijski sistem i regulatore, najavila je planove da postane veliki centar za digitalnu imovinu.

Od 1. juna, vlasti će početi da prihvataju prijave za licence sa berzi kriptovaluta koje će im omogućiti da prodaju glavne tokene, uključujući bitkoin i eter, pojedinačnim trgovcima.

„Uprkos potencijalnim rizicima koji su uključeni, (virtuelna imovina) takođe nosi sa sobom fundamentalnu vrednost“, rekao je u intervjuu za AFP Christopher Hui, sekretar za finansijske usluge i trezor Hong Konga.

„Da bi se ovi pozitivni elementi iskoristili, ove aktivnosti moraju biti dozvoljene na regulisan način.

Regulatori širom sveta ispituju kriptovalute sa novom hitnošću nakon kolapsa trgovačke platforme FTKS prošle godine i drugih velikih propusta u sektoru.

Hong Kong je u početku oklevao da dozvoli kripto berzi da preuzme maloprodajne klijente, ali Hui je priznao da postoji „značajno interesovanje“ za trgovanje.

Upitan da li je Peking podržao planove Hong Konga da otvori trgovinu kriptovalutama, Hui je rekao da finansijski centar planira svoj put prateći globalni konsenzus u nastajanju.

„Različite jurisdikcije će usvojiti pravi pristup sopstvenom tržištu, a Hong Kong nije izuzetak“, rekao je on.

„Mi smo otvoreno tržište… Dakle, iako različite jurisdikcije imaju različite zakone i zahteve, mislim da ono što treba da radimo je na osnovu onoga u čemu smo dobri.“

Vladin zaokret ka kripto i fintech-u poklapa se sa nedavnim ponovnim otvaranjem Hong Konga nakon tri godine strogih politika Covid-a koje su ga izolovale na međunarodnom nivou i oterale talente.

Međunarodna poslovna reputacija Hong Konga takođe je pogođena jer je Peking razbio političke slobode nakon masovnih demokratskih protesta 2019.

Obećanje novih propisa o razmeni kriptovaluta privuklo je više od 80 upita kod gradske agencije za promociju investicija, rekao je šef trezora za AFP.

„Jedna stvar koja je veoma očigledna je da se Hong Kong vratio u uobičajeno stanje“, rekao je on. „Vratili smo se poslu.“

Tokom javnih konsultacija koje su završene u martu, neke kripto kompanije žalile su se na stroge predloge zbog kojih je usklađenost potencijalno skupa.

Jedan ustupak koji su napravila regulatorna tela bio je smanjenje zahteva za osiguranjem na 50 procenata za virtuelnu imovinu koju klijenti drže u „hladnom skladištu“ – sigurniji način skladištenja kriptovaluta van mreže.

„Iz tehničkih razloga, naravno hladnjača predstavlja manji rizik od hakovanja“, rekao je Hui, rekavši da je promena trebalo da odražava rizike na proporcionalan način.

Prema novim pravilima, kripto berze moraju da procene klijentovu toleranciju na rizik i poznavanje kriptovaluta, i nametnu ograničenja izloženosti riziku.

„Investitori moraju da znaju u šta idu“, rekao je Hui i dodao da je obrazovanje prioritet.

Ali vlasti tek treba da preciziraju tačan prag za kripto znanje potrebno za maloprodajnog investitora za trgovinu – jedan od nekoliko detalja implementacije koji su ostali u vazduhu.

Hongkonški regulatori za hartije od vrednosti će kasnije izdati smernice, rekao je Hui.

Prevare vezane za kriptovalute rastući su problem u Hong Kongu, a grad je prošle godine zabeležio više od 2.300 takvih slučajeva sa ukupnim gubicima od 1,7 milijardi hongkonških dolara (217 miliona dolara), prema policiji.

„Razumemo rizik, u isto vreme smo postavili prave zaštitne ograde“, rekao je Hui za AFP.