Broj slučajeva COVID-a u Kini dostigao je novi rekord nakon protesta tokom vikenda

Broj slučajeva COVID-a u Kini dostigao je novi rekord nakon protesta tokom vikenda

Kina je u ponedeljak objavila još jednu rekordnu stopu zaraze COVID-19, posle izuzetnog vikenda protesta širom zemlje zbog restriktivnih ograničenja korona virusa, u scenama bez presedana otkako je predsednik Si Đinping preuzeo vlast pre deceniju.

U Šangaju su se demonstranti i policija sukobili u nedelju, a policija je odvela autobus pun demonstranata, a Bi-Bi-Si navodi da je policija napala i privela jednog od svojih novinara koji je izveštavao o događajima pre nego što ga je pustila posle nekoliko sati.

Akcije i nafta su naglo oslabili u ponedeljak dok su retki protesti izazvali zabrinutost zbog upravljanja kineskom politikom nulte COVID-19 i njenog uticaja na drugu po veličini svetsku ekonomiju, dok su se kineski cenzori borili da uklone povezane slike i postove.

Tokom vikenda, demonstranti u gradovima uključujući Vuhan i Landžou prevrnuli su objekte za testiranje na COVID-19, dok su se studenti okupili u kampusima širom Kine u akcijama koje su bile izazvane besom zbog požara u stanu krajem prošle nedelje u gradu Urumčiju na krajnjem zapadu u kojem je poginulo 10 ljudi.

Smrtonosni požar podstakao je spekulacije da su ivičnjaci COVID-a u gradu, čiji su delovi bili pod izolacijom 100 dana, ometali spasavanje i bekstvo, što su gradski zvaničnici negirali. Gomile u Urumćiju izašle su na ulice u petak uveče, uzvikujući „Okončajte blokadu!“, pokazuju neprovereni video snimci na društvenim mrežama.

U Pekingu se u nedelju iza ponoći okupila velika masa ljudi duž 3. obilaznice u prestonici tokom mirnih, ali često strastvenih scena.

U ranim satima ponedeljka, jedna grupa je skandirala „ne želimo testove na COVID, želimo slobodu“ dok je mahala praznim belim papirima, koji su poslednjih dana postali simbol protesta u Kini.

Automobili koji su prolazili redovno su se pridruživali fanfarama trubeći i dajući palčeve demonstrantima, što je zauzvrat izazvalo masovno klicanje okupljenih.

Demonstrante je pratilo desetine uniformisanih policajaca, sa pripadnicima obezbeđenja u civilu među masom i policijskim automobilima koji su se kretali u blizini.

Zvaničnik koji je rekao da je on šef pekinške policije došao je lično da razgovara sa nekoliko demonstranata, držeći zvučnike da ih zamoli da idu kući.

„Vi mladi ljudi. Morate sada da idete kući. Vi utičete na saobraćaj ovde tako što stojite na putu“, rekao je on.

Sukobi u Šangaju u nedelju usledili su nakon bdenja koji su neki od stanovnika grada prethodnog dana održali za žrtve požara u stanovima u Urumčiju, koji se pretvorio u protest protiv ivičnjaka protiv COVID-a, uz skandiranje gomile poziva na ukidanje karantina.

„Dole Komunistička partija Kine, dole Si Đinping“, uzvikivala je jedna velika grupa u ranim jutarnjim satima u nedelju, prema svedocima i video snimcima objavljenim na društvenim mrežama, u retkom javnom protestu protiv rukovodstva zemlje.

Kina je ostala pri Ksijevoj politici nulte COVID-19, iako je veći deo sveta ukinuo većinu ograničenja.

Kina je ranije ovog meseca nastojala da ivičnjake učini ciljanijim i manje opterećujućim, što je izazvalo spekulacije da će uskoro početi da se kreće ka potpunom ponovnom otvaranju, ali ponovni porast slučajeva osujetio je nade investitora za značajno ublažavanje u skorije vreme.

Mnogi analitičari kažu da je malo verovatno da će Kina početi sa značajnim ponovnim otvaranjem najranije u martu ili aprilu, a stručnjaci upozoravaju da Kina takođe treba da pojača napore za vakcinaciju.

Kina je u ponedeljak prijavila peti dnevni rekord novih lokalnih slučajeva od 40.052, u odnosu na 39.506 dan ranije. Megagradovi Guangdžou i Čongking, sa hiljadama slučajeva, bore se da obuzdaju epidemije, dok su stotine infekcija zabeležene u nekoliko gradova širom zemlje u nedelju.