Otkopana statua staroegipatskog faraona

Otkopana statua staroegipatskog faraona

Arheolozi su iskopali nekoliko komada slomljenih statua drevnih egipatskih kraljevskih porodica u hramu u blizini Kaira, uključujući one faraona Ramzesa II, najmoćnijeg i najslavnijeg egipatskog vladara, koji je vladao pre više od 3.000 godina.

Egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta objavilo je otkrića u ponedeljak, kao i statue Ramzesa IKS, Horemheba i Psamtika II, koji su vladali od 1126-1108 pre nove ere, 1323-1295 pre nove ere, odnosno 595-589 pre nove ere.

Prikazi su otkriveni tokom iskopavanja egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete i Muzeja Univerziteta u Lajpcigu u Nemačkoj na arheološkom nalazištu u blizini Muzeja kulturnog nasleđa Heliopolisa u egipatskom regionu Matareja.

Egipatski tim je pronašao nekoliko komada kvarcitnih sarkofaga koji datiraju iz Horemhebove vladavine pre oko 3.300 godina. Drugi prikazuje kralja Psamtika II, koji je vladao od 595. do 589. pre nove ere, i napravljen je od greivake kamena.

Takođe su pronašli fragmente krečnjačkog poda i delove druge kraljevske statue, čiji identitet nije poznat, ali njene karakteristike sugerišu da bi mogla biti stara preko 4.000 godina, navelo je ministarstvo u objavi na Fejsbuku.

Nemački tim je otkrio više delova statua Ramzesa II sa telom sfinge napravljenim od kvarca, kao i fragment iz vladavine Ramzesa IKS. Takođe su otkrili upisani ružičasti granit, koji je najverovatnije gornji deo obeliska iz vladavine Ramzesa II.

„Ovo doprinosi boljem razumevanju istorije ove oblasti“, rekao je Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete, kako se navodi u saopštenju.

Ministarstvo je takođe potvrdilo da su severno od muzeja otkriveni tragovi zidova i podova od cigle od blata koji datiraju iz druge polovine prvog milenijuma pre nove ere, što ukazuje na „stabilnost ovog dela hrama tokom ptolomejskog i rimskog perioda“.

Tokom grčko-rimskog doba, hram je u velikoj meri uništen, a mnogi njegovi obelisci su premešteni u Aleksandriju ili Evropu. Kako se Kairo razvijao, kamenje i statue sa tog mesta su opljačkani i korišćeni kao građevinski materijal, preneo je Dejli mejl.

Vaziri je dodao da je rad u ovoj oblasti u toku i da će više rezultata biti objavljeno u narednim mesecima.